Niedermayer spouští webové stránky o daních

24. 11. 2016

Europoslanec a odborník na daňovou legislativu Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN) spustil webové stránky týkající se daňové problematiky.

Nové stránky jsou dostupným a snadno srozumitelným zdrojem informací o tom, co se v Unii i u nás v této oblasti děje.  Stránky se budou postupně rozšiřovat o nové články, ale již dnes na nich naleznete příspěvky renomovaných autorů. Adresa webových stránek je http://www.danovereformy.eu/

Férové a kvalitní vybírání daní je podmínkou pro zdravé veřejné finance. Ty umožňují státu financovat služby, které od něj společnost v naší části světa vyžaduje. Efektivní výběr daní chrání poctivé daňové poplatníky před tím, aby platili daně za ty, kteří se jejich placení vyhýbají, a zároveň podporuje férovou hospodářskou soutěž.

„Jednoduchý princip placení rozumně vysokých daní tam, kde firmy vytváří zisk, bohužel přestal fungovat. Rozdílné daňové předpisy umožnily mnoha podnikům převádět zisky do jurisdikcí s nižším daňovým zatížením, či dokonce platit daně vskutku symbolické. A některé země tomu vědomě či nevědomě pomáhaly. Jedná se o problém složitý a nesnadně řešitelný. Proto je třeba, aby o těchto problémech lidé věděli a vytvářeli neustálý tlak na politické elity, instituce i firmy, aby na špatně nastaveném systému zapracovaly a zavedly trvalé, funkční změny. A zároveň tím umožnili, aby daňové sazby spíše než rostly, klesaly,“ říká Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky.

Jak na evropské tak i nadnárodní úrovni již naštěstí existují iniciativy, které se snaží tyto systémové problémy napravit. Cílem nového webu je seznámit čtenáře s daňovou problematikou, daňovými iniciativami a reformami tak, jak se aktuálně dějí na úrovni Evropské unie, ve světě i u nás.

Marek Hannibal

Osobnosti: