Niedermayer: Na cestě k levnějším e-publikacím v EU

1. 6. 2017

Evropský parlament schválil možnost uplatnit sníženou sazbu DPH na elektronické publikace. E-knihy či online noviny bude možné zdanit méně než 15 %.

„Dát zemím možnost snížit daň na elektronické knihy a další online publikace je správné. Velká část lidí získává informace a čte knihy ze svého tabletu či jiných elektronických zařízení. Vyšší daň na tuto cestu získávání obsahu je relikt minulosti,“ říká Luděk Niedermayer, místopředseda Hospodářského a měnového výboru EP. „Nová pravidla navíc pomohou například zrakově postiženým, kteří si budou moci koupit levněji audioknihy, na které se tato regulace také vztahuje.“

Luděk Niedermayer, který se daňovou problematikou dlouhodobě zabývá, blíže vysvětluje: „Unijní pravidla doposud umožňovala členským státům uplatnit sníženou sazbu daně pouze na tištěné knihy, zatímco elektronické publikace byly zdaněny minimálně 15 %, neboť byly zahrnuty do kategorie elektronicky poskytovaných služeb a nikoliv tištěných publikací.“

„Byl bych rád, kdyby Česká republika možnost snížení daně na e-publikace využila. Věřím, že větší rozvoj tohoto trhu vyváží riziko poklesu příjmu díky snížení daňové sazby. Navíc tím dáme impulz pro rozvoj tohoto moderního trhu v naší zemi,“ dodává poslanec, který zároveň věří, že další součásti reformy DPH budou brzy následovat.

Přijatá legislativa je součástí širšího balíčku reformy DPH, jehož cílem je mimo jiné přizpůsobit pravidla této daně rozvoji digitální ekonomiky. Úprava stávající směrnice o DPH v praxi umožní členským státům uplatňovat na elektronické publikace sníženou sazbu (minimálně 5 %), super-sníženou sazbu (méně než 5%) nebo nulovou sazbu DPH. Evropský parlament regulaci schválil své stanovisko v prvním čtení. Rada ministrů členských států se směrnicí bude zabývat 16. června.

Marek Hannibal

Osobnosti: