Niedermayer: „Google tax“ musí být zavedena globálně

21. 3. 2018

Evropská komise dnes představila návrh balíčku ke zdanění digitální ekonomiky. Cílem je zajistit, aby velké, pomocí internetu dominantně působící firmy neobcházely daňové povinnosti v Unii, pokud tam vytváří přidanou hodnotu.

Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského výboru EP, návrhy Komise komentuje slovy: „Podíl digitálních společností na evropském hospodářství narůstá. Naše data ukazují, že tradiční firmy s fyzickým sídlem v některém z členských států zvyšují každoročně své výnosy průměrně o 3 %, zatímco digitálním společnostem s aktivitami v oblasti například z cílené reklamy, sdílené ekonomiky nebo předplatného streamovacích služeb, rostou roční výnosy o 14 %. Na tento trend však nestihly reagovat daňové systémy, neboť jejich logika obvykle stojí na existenci stálých provozoven a k nim přiřazeným výnosům. Výsledkem jsou neférově nízké nebo nulové daně a poškození firem, které jim konkurují a daně platí.“

Komise dnes představila dva návrhy. Dlouhodobé řešení by vázalo daň v jednotlivých zemích na digitální přítomnosti firem na jejich trzích. Daň by byla určena ročními výnosy na daném území, počtem uživatelů služeb nebo počtem uzavřených smluv s firemními zákazníky. Cílem krátkodobého řešení je na místo jednostranných kroků členských států zavést jednotný systému zdanění na základě toho, kde se nachází uživatelé digitálních služeb těchto společností, či kolik příjmů z reklamy do firmy přivádí. To by zamezilo vzniku nesouladů mezi daňovými systémy, které umožňují obcházení daňové povinnosti těmito firmami, stejně tak jako riziku neférového dvojího danění.

Luděk Niedermayer uvádí: „V Evropském parlamentu jsme byli s kolegy v hospodářském výboru prvními, kteří navrhli zavedení potřebných změn daňových systémů pro zdanění digitálních společností. Nová pravidla jsou nezbytná pro rozvoj digitální ekonomiky 21. století i podporu férové konkurence na trhu. Nejde v žádném případě o to, postihnout daní vybrané firmy, ale o obnovení férového placení daní a rovné soutěže na trhu tím, že lépe podchytíme aktivity, které dnes zdanění unikají. Pevně věřím, že takto budou uvažovat i členské státy, na jejichž jednomyslném rozhodnutí budoucnost této daňové reformy závisí.“

Komisí navrhovaná opatření by měla eliminovat některé mezery v legislativě, která byla ke zlepšení výběru daní již přijata. Jejich cílem je ale především zahájit debatu. Dalším vstupem do ní budou postupně vznikající návrhy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), neboť zdaněné digitálních firem je celosvětový problém.

„Jednat je potřeba i na globální úrovni. Jen díky celosvětově přijatým pravidlům, na kterých pracuje OECD, budeme moci předcházet poruchám trhu a férové soutěže. Nekvalitní pravidla nepřipravená na nástup digitální ekonomiky či rozdílné přístupy k tomuto problému dnes některé firmy využívají k držení neoprávněné výhody na trhu. Ta poškozuje všechny ostatní. Jak ukazují data, problém neustále významně roste. Proto je nejvyšší čas tento problém řešit,“ dodává Luděk Niedermayer.

Hana Bambasová

Brusel, 23. 3. 2018