Niedermayer: Česká ekonomika roste, ale bez reforem

29. 5. 2018

Evropská komise zveřejnila pravidelná doporučení členským státům, jakým směrem orientovat ekonomiku v nadcházejícím roce. České republice Komise doporučuje soustředit se na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, a to zejména v oblasti penzijního systému, odstranit překážky pro investice či úzká místa v oblasti vzdělání, vědy a výzkumu, snížit korupci a administrativní zátěž či zlepšit politiky týkající se trhu práce.

Komentář k doporučení poskytuje Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského výboru Evropského parlamentu: „Česká republika z letošních závěrů Komise vychází, nepřekvapivě, relativně pozitivně. Dlouhodobý hospodářský růst a nízká nezaměstnanost však nejsou jedinými faktory hospodářského úspěchu. Silná ekonomika zdánlivě usnadňuje nastavování ekonomické politiky, ale všechny chyby, které uděláme nyní, budou velmi drahé, až v budoucnu růst zpomalí.“

„Alarmující také je, jak Komise hodnotí stav veřejných zakázek, slabou transparentnost a riziko zkorumpovanosti. Speciálně upozorňuje přitom na skutečnost, že polovina veřejných zakázek je soutěžena pouze s jedním zájemcem,“ upozorňuje Luděk Niedermayer.

V rámci tzv. evropského semestru Komise každý rok analyzuje rozpočtové plány a strukturální reformy v členských státech. Cílem jejích doporučení, která jsou následně schválena jednomyslně všemi členskými státy, je zamezit nadměrnému rozpočtovému schodku, zabránit makroekonomické nerovnováze a podpořit další strukturální reformy a investice.

„Doporučení Evropské komise jsou postavena na nezávislém zhodnocení hospodářského vývoje. Jejich cílem není členským státům diktovat, jak mají regulovat svoji ekonomiku, ale upozornit na slabá místa, jejichž zlepšení by posílilo hospodářský vývoj. Jsou to ostatně sami premiérové a prezidenti členských států, kteří mají poslední slovo v přijetí těchto doporučení. Je v našem zájmu vzít tato doporučení velmi vážně,“ doplňuje Luděk Niedermayer.

Hana Bambasová

Brusel, 24. 5. 2018