Europoslanec Jaromír Štětina navštívil ukrajinské dobrovolníky

23. 7. 2015

Europoslanec Jaromír Štětina navštívil tento týden Ukrajinu a její východní části rozvrácené ruskou agresí. Během své cesty se setkal s představiteli tří dobrovolnických ukrajinských praporů (Donbas, Azov, Pravý sektor), bojujících s ruskými separatisty.

“Cílem mé cesty bylo poznat osobně vojenské záměry a politické postoje dobrovolnických uskupení. Dlouhodobě je sleduji a považuji za nutné postavit se proti ruským dezinformacím,“ řekl Jaromír Štětina, spisovatel a bývalý dlouholetý válečný zpravodaj, který v současné době zastává post místopředsedy podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost

Jaromír Štětina navštívil v Mariupolu dvě základny praporu Azov. Na základně se také setkal s velitelem praporu Azov a poslancem ukrajinského parlamentu Andrijem Bileckým, kterého pozval k návštěvě Evropského parlamentu. Jaromír Štětina hodlá prapor Azov představit v Evropském parlamentu na tiskové konferenci. Andrij Bilecký jeho pozvání přijal. Dobrovolnický prapor Azov sehrál zásadní roli při obraně Mariupolu – prapor se postavil nástupu ruských separatistů a ruské armády a zabránil okupaci Mariupolu a otevření cesty ruským jednotkám na Krym ze severu.

Prapor Azov je součástí obranné doktríny Ukrajiny, je profesionálně veden, spolupracuje s ukrajinskou armádou a má v Mariupolu silnou podporu obyvatel. Ruská propaganda nazývá dobrovolníky praporu Azov fašisty a nacisty. Nic takového jsem neseznal,” řekl Jaromír Štětina, který východní části Ukrajiny navštívil i v loňském létě.

Marek Hannibal

23. července 2015