Celosvětové CoderDojo slaví v Česku první narozeniny. Dobrovolníci už učí více než 100 dětí

26. 4. 2018

CoderDojo v České republice slaví úspěchy. Během prvního roku se podařilo založit po celé republice devět funkčních klubů, které navštěvuje přes 100 budoucích programátorů a programátorek. Projekt, který je založený na práci dobrovolníků, do Česka přivedl europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer (TOP 09). Česká republika se tak úspěšně přidala k 74 zemím světa, kde globální hnutí na podporu ICT vzdělanosti mladých lidí působí. První narozeniny projektu oslaví česká komunita CoderDojo společným setkáním dětí a dobrovolníků na Vysoké škole ekonomické v Praze už tuto sobotu.

„S projektem CoderDojo jsem se seznámil poprvé na jejich setkání v Evropském parlamentu, nadchlo mne nadšením dětí, zapojením dospělých a úžasnou atmosférou, která tam panovala. Jako otec dětí školou povinných vím, že na většině českých škol poutavou a hravou formou vedená výuka IT není, a tak se mi zdálo, že o CoderDojo může i u nás být zájem. Programování je svým způsobem bojové umění současnosti a bude patřit ke kritickým dovednostem budoucnosti,“ vysvětluje své zapojení do projektu europoslanec Luděk Niedermayer.

CoderDojo se po světe daří, ale nikde nebylo psáno, že tak bude i v České republice. „Měl jsem obavy z toho, jak najdeme dobrovolníky, kteří do toho půjdou s námi. Tato obava se ukázala jako lichá. Dnes už je součástí stále rostoucí komunity přes 20 dobrovolníků, kteří dětem bez nároku na odměnu dávají to, čeho máme všichni v dnešní hektické době nedostatek, svůj volný čas. Patří jim za to ohromný dík,“ říká o CoderDojo šampionech a mentorech Luděk Niedermayer.

Pete O’Shea z Irska, který má celosvětové hnutí na starosti, vyzývá další potenciální zájemce, aby se stali součástí CoderDojo komunity: „CoderDojo je globální komunita nadšených dobrovolníků, kteří sdílí své digitální vědomosti, a tím umožňují mladými lidem být kreativní a naučit se vše o technologiích. V českém CoderDojo funguje již za tak krátký čas 9 klubů! Potřebují ale další dobrovolníky, kteří by mohli pomoci již existujícím klubům nebo si založili svůj vlastní.“

Dobrovolnictví je alfou a omegou celého projektu a je to také ten důvod, proč je projekt pro mnoho lidí tak zajímavý. „Na CoderDojo se mi líbí, že fungujeme díky dobrovolníkům, kteří tomu věnují svůj čas a úsilí - ať už to jsou šampioni, lektoři, či vedení firem a organizací, které kluby podporují. CoderDojo mi dává možnost předat své znalosti a zkušenosti a vymýšlet zábavné metody, jak nejenom děti něco naučit, ale i zaujmout," říká Vladimír Lekner, jeden z dobrovolníků a účastník Studentského trenérského centra Microsoft, který vede jeden z nejdéle fungujících českých klubů v Mostě.

Během prvního většího setkání CoderDojo komunity, na které se do Prahy sejde už tuto sobotu přes 80 dětí a dobrovolníků z celé České republiky, proběhne prezentace projektů, na kterých děti v posledních týdnech pracovaly, představení vizuálu nového webu, společný programovací workshop a pedagogické školení pro dobrovolníky. Den programování završí společná prohlídkou Prahou, aby si účastníci kromě nových technických znalostí odvezli i trochu historicky-kulturních poznatků.

O Projektu

CoderDojo vzniklo v roce 2011 v Irsku a díky velké poptávce a jednoduchému kontextu s k dnešnímu dni rozšířilo na všechny světové kontinenty, kde nyní existuje přes 1600 klubů. Lekce jsou pro mladé lidi vždy zdarma a fungují na základě dobrovolnické práce tzv. šampionů, kteří zabezpečují organizaci, a mentorů, kteří mají technické schopnosti a učí děti programovat. Celosvětová setkání účastníků Dojo probíhají například i na půdě Evropského parlamentu. V České republice CoderDojo působí v Brně, Frýdku-Místku, Chomutově, Mostě, Náchodě, Olomouci, Ústí nad Labem a dva kluby jsou také v Praze. Kluby mohou fungovat díky spolupráci se školami, knihovnami i privátními společnostmi, které klubům poskytují bezplatně prostory. Nad projektem převzal záštitu europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Tereza Hager, asistentka europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09)

Praha, 26. dubna 2018

Osobnosti: