Ženíšek: Kroužkování se nebojím a Kalousek není černokněžník

Upozorňuje, že letošní volby jsou důležitější než ty předcházející, protože mohou rozhodnout o návratu komunistů k moci. Říká, že pokud prezident Zeman zpochybňuje ústavní zvyklosti, je třeba bránit parlamentní systém v zemi. Volební lídr TOP 09 v Plzeňském kraji Marek Ženíšek.

4. 10. 2013

Před pěti roky se chtěl stát šéfem plzeňských lidovců. Nevyšlo to. Pak udělal kariéru v TOP 09. Pomohl ji v roce 2009 založit, stal se jejím místopředsedou a nyní také volebním lídrem pro předčasné volby do poslanecké sněmovny v Plzeňském kraji. Politolog Marek Ženíšek. Jednička na kandidátce TOP 09 v kampani prohlašuje, že říjnové volby budou jiné než v předcházejících letech. „Jde o víc než dřív. Poprvé od roku 1989 je možné, že se komunisté dostanou na vládní úroveň,“ upozorňuje.

Ačkoliv bývá TOP 09 kritizována za až přílišné omezování státních výdajů, Ženíšek tvrdí, že strana svůj přístup k ekonomice ČR měnit nehodlá. „V úsporné fiskální politice chceme pokračovat. Ušetřené peníze bychom dali na podporu vědy a exportu.“

Krajský volební lídr TOP 09 také připomíná, že v roce 2010 před nástupem Nečasovy vlády bylo druhým nejsilnějším tématem omezení korupce. To se prý částečně podařilo. „Vláda umožnila, aby kauzy sahající do nejvyšších pater politiky byly trestně stíhány,“ uvádí. Paradoxně ovšem právě v důsledku jedné takové kauzy Nečasova vláda také nakonec padla.

Jsem méně známý

Marek Ženíšek v regionu není obecně známou osobností. V posledních letech hodně pobýval v Praze, protože byl nejprve náměstkem ministra spravedlnosti a později se stal náměstkem ministra zdravotnictví. Krajský volební lídr TOP 09 připouští, že i kvůli úřadování na ministerstvech není v kraji výraznou politickou figurou. „Vím, že jsem méně známý než lídři ODS a ČSSD Pospíšil a Chovanec,“ uznává. Jenomže pro Ženíška může být problém i to, že jsou lidé známější než on i na kandidátce TOP 09. Díky kroužkování jej tak může populárnější člověk přeskočit. To se mu přihodilo už v roce 2010. Tehdy byl Ženíšek na druhém místě za Jaroslavem Lobkowiczem, ale dostal se před něho lékař z Klatov Michal Janek. Nemá tedy Ženíšek z kroužkování trochu nehnáno? „Myslím, že strach z toho nemám,“ tvrdí. A pokud by jej opravdu nyní někdo díky preferenčním hlasům o křeslo ve sněmovně připravil, snažil by domluvit, aby mu mandát přenechal? „Tak to ne! Pokud by mě měl někdo přeskočit, tak je to naprosto legitimní. Uvidíme, jak rozhodne volič,“ konstatoval Ženíšek. Říká, že jeho strana by chtěla za kraj získat ve sněmově tři křesla, což je o jedno víc než v roce 2010. To by všem vyžadovalo zisk kolem sedmnácti procent.

Odvážný Kalousek

Existuje poměrně dost lidí, kteří by TOP 09 volili, ale odmítají jí dát hlas kvůli nepopulárnímu Miroslavu Kalouskovi. Vnímá proto Ženíšek Kalouska jako pomyslnou kouli na noze TOP 09? „Tak to určitě ne. Když lidé hovoří o tom, že jim Kalousek vadí a kvůli tomu "Topku" volit nebudou, snažím se jim vysvětlit, že on je dnes jediná výrazná politická osobnost, která umí dobře reagovat na výroky prezidenta Zemana. A pokud se v ekonomice na úrovni státu něco podařilo, má na tom Kalousek zásluhu. Snažím se vysvětlil, že to není černokněžník, kterého se z něj snaží leckdo udělat. On je odvážnější než jiní politici, kteří stále kalkulují, zda si něčím nezkazí pověst a nesníží popularitu,“ řekl Ženíšek.

A jak vidí své působení ve službách státu? Je profesí politolog a pak zastával vysoké posty na ministerstvech spravedlnosti i zdravotnictví. Považuje se tedy za jakéhosi univerzálního odborníka, který rozumí všemu?

„To rozhodně ne. Politologii jsem vystudoval a deset let o ní přednáším. To, že jsem šel na ministerstvo spravedlnosti, bylo dané tím, že jsem politolog a Pospíšil si mě tam vzal, abych řídil mezinárodní sekci. Má práce souvisela s Evropskou unií. A pak ministr Heger chtěl někoho, kdo by mu politicky ohlídal resort a manažersky řídil barák. Myslím, že jsem to zvládl velmi dobře. Není to tak, že bych byl univerzální. Jsou ministerstva, kam bych v životě nechtěl, ani kdyby mi tam místo nabízeli,“ vysvětluje Ženíšek.

Střet s Babišem

Nedávno se krajský lídr TOP 09 ostře vyjádřil o miliardáři Babišovi, který vede do voleb své hnutí ANO. Ženíšek prohlásil, že si neumí představit, že by jeho strana spolupracovala s hnutím, „jehož předseda byl komunistický práskač“. Narážel tím na skutečnost, že je Babiš evidovaný jako spolupracovník StB. Babiš ale tvrdí, že s StB nespolupracoval, a řekl, že na Ženíška podá trestní oznámení. Neobává se teď lídr TOP 09, že právě spolupráce s ANO by se za určitých okolností po volbách mohla TOP 09 hodit, pokud by se spojovaly nelevicové strany? Ženíšek je přesvědčen, že by taková koalice nemohla dobře fungovat. „Byl bych první, kdo by hlásil: Pojďme do opozice,“ tvrdí.

Nejsou lidi

A jak hodnotí svou stranu, pokud se na ni má podívat jako politolog a ne jako člen jejího vedení? Vidí nějakou slabinu? Ví, co je potřeba vylepšit? „Velký handicap je, že krátce po tom, co strana vznikla, vstoupila do vlády. Pak vlastně tři roky nebylo dost času ani energie na to, stranu budovat. Dnes vidím velký problém v disproporci členské základny. Jsou okresy, kde funguje velmi málo nebo tam vůbec není. A bez aktivní členské základny se politika dělat nedá. Myslím, že pokud TOP 09 bude po volbách v opozici, může to pro ni mít i své výhody. Bylo by možné stranu dobudovat," konstatoval.

PROFIL

Marek Ženíšek (*26. 11. 1978)

  • Žije v Plzni, je ženatý a má syna.
  • Vystudoval Filozofickou fakultu ZČU a Fakultu sociálních věd UK. Na vysokých školách přednáší politologii.
  • Od roku 2007 působil na ministerstvu spravedlnosti a od roku 2008 na ministerstvu zdravotnictví.
  • Býval členem KDU-ČSL. V roce 2009 spoluzakládal TOP 09 a stal se jejím místopředsedou.
  • V krajských volbách 2012 byl zvolen zastupitelem, ale mandátu se vzdal kvůli působení na ministerstvu zdravotnictví.

 

Jaroslav Nedvěd

Mladá fronta DNES, 4. 10. 2013, rubrika: Kraj Plzeňský, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme