Ženíšek: Cenu si zaslouží spíš čeští vojenští lékaři

28. 1. 2012

Za morálně pochybné označilo dnes ministerstvo zdravotnictví udělení Ceny za statečnost šéfovi Lékařského odborového sdružení Marianu Kollárovi, který loni organizoval hromadné odchody lékařů ze slovenských nemocnic.

Ministerstvo se tak poprvé za 15 let udílení cen vyjádřilo k volbě oceněného. Lékařský odborový klub ji předává na plese České lékařské komory.

Ženíšek: Cenu si zaslouží spíš čeští vojenští lékaři

Podle prvního náměstka ministra Marka Ženíška si cenu za statečnost zaslouží spíše čeští vojenští lékaři, kteří nastoupili na prázdná místa po slovenských lékařích a starali se o pacienty místo nich. Od slovenských odborářů se jim za to dostalo tvrdé kritiky. "Sbalili kufry a obratem odjeli pomáhat slovenským pacientům. Přičemž jako odměnu za léčbu dostali vynadáno do okupantů," prohlásil Ženíšek.

Ve odborové akci Výpovědi podepsalo deklaraci 3 800 ze zhruba 6 500 lékařů pracujících ve slovenských nemocnicích. Výpovědi pak skutečně podalo 2 411 lékařů z 34 nemocnic, stovky lékařů pak 1. prosince do nemocnic nepřišly. Slovenská vláda vyhlásila nouzový stav a požádala Česko o vyslání lékařů.

Cena za statečnost pro Kollára

Cenou za statečnost chtějí lékařské odbory ocenit Kollára "za úspěšný boj proti likvidaci veřejného zdravotnictví na Slovensku". Proti tomu se však ministerstvo zdravotnictví důrazně ohradilo. "Pokud Česká lékařská komora a Lékařský odborový klub udělují cenu za statečnost člověku, který bez skrupulí spolu s dalšími lékaři opustil těžce nemocné pacienty přímo na nemocničních lůžkách, je potřeba se vážně zamyslet, komu doopravdy tyto organizace slouží a co je jejich skutečným cílem," podotkl Sršeň.

ct24.cz, 28. 1. 2012

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme