Za „obyčejnými“ lidmi přijel kníže tramvají, zašel i na víno

24. 9. 2013

Je to fešák

Miroslava Kalouska pro změnu příznivci pochválili. „Vypadáte dobře, lépe než v televizi,“ řekl jeden z hostů. Evidentně odpočinutý bývalý ministr financí reagoval: „Že jo, já si taky tak připadám,“ opáčil dobře naložený Kalousek, který v rámci kampaně prosazuje rovné podmínky pro všechny.

Do eurozóny je podle něj možné vstoupit asi během pěti let. „Samozřejmě ale, když se i nadále budeme chovat rozpočtově odpovědně a ten vstup bude výhodný. Podstoupíme-li socialistické experimenty, bude ten vstup znemožněn,“ zdůraznil Kalousek.

Hrbíme záda

Také předseda TOP 09 Schwarzenberg se obává možného nástupu socialismu. „Myslím, že v poslední době zase příliš hrbíme záda. Kdybych psal knihu, pak by měla název Naše cesta ke svobodě a zpět,“ uvedl kníže při dobré kávě. Tu si dali nejprve v jablonecké pekárně dopoledne a po obědě ve Zlatém lvu přejeli nejen na druhý šálek do Liberce.

Duo Farský, Horáček

Na scénu vyjeli jednička a dvojka na kandidátce za Liberecký kraj Jan Farský a Václav Horáček. Jako jeden muž usedli do Jawy – veterána, kterou jim jejich předseda záviděl. „Je to stroj z roku 1987, má najeto osm tisíc kilometrů,“ upřesnil Farský. S Horáčkem spolu po peripetiích s nastartováním, museli je roztlačit, obkroužili náměstí.

„Nikdy jsem to neřídil, ale zvládli jsme to,“ usmíval se exposlanec Horáček. Ten má za to, že už v parlamentu čehosi dosáhl. „Naším největším úspěchem v parlamentu je rozpočtové určení daní. Díky němu jsou spravedlivěji rozdělovány peníze obcím, kdy jich více přijde i těm menším a všechno neschlamstne hlavní město Praha ve spolupráci s moravskou metropolí Brnem,“ řekl exstarosta Železného Brodu Horáček.

Mimochodem, téměř starožitná helma, kterou si nasadil na hlavu kvůli jízdě na motorce, mu moc slušela. Kožená čapka zase ozdobila lídra Farského. „Proč by nás měli lidé volit? Myslím si, že jsme slušná pravicová strana, která chce lidem pomoci z pozice státu ve chvíli, kdy to potřebují, ale nepřekáží, když si sami vědí rady,“ uzavřel starosta Semil Farský, kterého v minulých loňských volbách lidé tak zvaně vykroužkovali do sněmovny z posledního místa kandidátky.

Kníže se svou družinou završil svůj první předvolební den v liberecké pivnici Plzeňka. „Alkohol je jed a když se má pít, tak jen ten nejkvalitnější,“ zakončil pobyt v Libereckém kraji předseda TOP 09 Schwanzenberg.

Kníže v tramvaji

Karel Schwarzenberg se na cestu z Jablonce do Liberce vydal tramvají č. 11 s ostatními cestujícími. Patří tento způsob dopravy k jeho oblíbeným a častým? Zeptali jsme se. Co kníže a doprava po kolejích?

Kdy jste jel tramvají poprvé a kde to bylo?

Jako malý kluk v Praze. Tak někdy koncem války, je to tak dlouho, že už jsem to zapomněl.

Jak často tramvají jezdíte?

Teďstrašně málo, protože se k tomu nedostanu.

Kdy jste jel naposledy, nepočítáme­li cestu z Jablonce do Liberce?

Přede dvěma dny.

Zažil jste v tramvaji něco zajímavého?

Jako kluk. Byli jsme nezbedníci, to byly ještě tramvaje otevřené. Naskakovali jsme a vyskakovali během jízdy. Třeba když přišel revizor, ale to dělali přece tenkrát všichni mladí kluci. 

Romana Prošková

Jablonecký deník, 24. 9. 2013, rubrika: Jablonecko, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme