Z fakultních nemocnic se stanou univerzitní

Z dosavadních fakultních nemocnic by se už v příštím roce měly stát nemocnice univerzitní. Ministerstvo zdravotnictví, které je řídí, se jich tak zbaví. Tuto změnu obsahuje návrh zákona o univerzitních nemocnicích, který byl v minulých dnech odeslán do připomínkového řízení.

5. 4. 2013

Vládě chce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) návrh této legislativní změny předložit v květnu. Pokud zákon úspěšně absolvuje legislativní kolečko ve Sněmovně, Senátu a podepíše ho prezident, měl by platit již od 1. ledna 2012.

Ředitele jmenuje správní rada

Vzniknout má devět univerzitních nemocnic. Tři v Praze – Všeobecná univerzitní nemocnice, Univerzitní nemocnice Motol a Univerzitní nemocnice Královské Vinohrady –, jedna v Brně (zde se mají sloučit dvě fakultní nemocnice v jednu univerzitní – o tom se nyní jedná), a Univerzitní nemocnice Olomouc, Ostrava, Plzeň a Hradec Králové. Z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích se má stát Univerzitní vojenská nemocnice.

„Pro pacienta se nic nezmění, protože univerzitní nemocnice dál budou poskytovat špičkovou péči,“ řekl Právu náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek. V čele univerzitních nemocnic bude stát ředitel a zákon počítá nově se vznikem správní, dozorčí a vědecké rady.

Správní rada má mít devět členů, v ní budou čtyři zástupci státu, čtyři zástupci vysokých škol a jeden zástupce kraje. Dozorčí rada pak bude mít pět členů, z toho po dvou budou zástupci státu a vysokých škol a jeden bude volen zaměstnanci univerzitní nemocnice. Ředitel nemocnic bude jmenován správní radou (dosud ho jmenoval ministr zdravotnictví).

Jinak v odměňování lékařů i sester

Pacientů se sice přechod fakultních na univerzitní nemocnice dotknout nemá, zaměstnanců však ano, například v odměňování. Nebudou už totiž platit platové tabulky jako dosud, ale každá univerzitní nemocnice si může stanovit své vlastní s tím, že odměny se budou více klonit ke smluvním.

Znamená to, že odbory v každé nemocnici si budou muset prosadit vlastní platové zájmy. Stát už do nich nově zasahovat nebude.

Stát také přestane ručit za nově vzniklé závazky nemocnice, které vzniknou po účinnosti nového zákona. Může ale, pokud se univerzitní nemocnice dostane do ztráty, poskytnout návratnou půjčku ve výši poloviny chybějících peněz.

Zdravotní pojišťovny budou mít povinnost uzavřít s univerzitními nemocnicemi smlouvu o úhradě zdravotní péče. Plíšek předpokládá, že kolem návrhu bude ještě velká diskuse. Ministerstvo chce proto nyní jednat i s opozicí, aby zákon prošel.

Stát dále plánuje sloučení Endokrinologického ústavu v Praze s FN Motol a pražského Revmatologického ústavu se Všeobecnou fakultní nemocnicí. Další slučování se mají týkat i jiných orgánů, které ministerstvo zdravotnictví řídí, o čemž se dosud vede diskuse.

Václav Pergl

5. 4. 2013, Právo, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 15

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme