Unavená ODS má kongres v Praze, TOP 09 volí vedení v Hradci Králové

22. 10. 2011

TOP 09 je první parlamentní stranou, která o svém prezidentském kandidátovi rozhodla.

ODS bude prosazovat referendum o případném přijetí eura. Dohodli se na tom delegáti sobotního kongresu strany. Nejvyšší orgán strany tak potvrdil požadavek předsedy ODS Petra Nečase na referendum k euru. Kongres také odmítl sjednocování migrační politiky v EU a koncept multikulturalismu označil za mrtvý. Dalším závěrem kongresu je prodloužení mandátu Petru Nečasovi a jeho vedení do konce příštího roku. ODS tak zřejmě bude vybírat nové vedení až po krajských a senátních volbách, které budou příští rok na podzim.

Kongres ODS probíhá v celkem poklidném duchu. Žádná výrazná kritika Nečase a jeho vlády se nekoná. "Koaliční vláda s TOP 09 a Věcmi veřejnými nemá pro občanské demokraty alternativu a prosazuje úspěšně svůj program," uklidňoval Nečas asi 600 delegátů kongresu ODS ve svém projevu.

Dokonce i bývalý předseda ODS Mirek Topolánek ve svém projevu působil smířlivě. Vyzval ODS, aby přestala hledat vnitřního nepřítele a soustředila se na boj proti levicovému populismu, nacionalismu a dalším "ismům".

Na sněmu druhé velké pravicové strany, TOP 09, v Hradci Králové, je zatím největší událostí oficiální ohlášení kandidatury Karla Schwarzenberga na post prezidenta.

TOP 09 je první parlamentní stranou, která o svém prezidentském kandidátovi rozhodla.

V neděli bude TOP 09 volit svého předsedu, zatím vše nasvědčuje tomu, že post s přehledem obhájí právě Schwarzenberg.


Kateřina Eliášová, Marie Valášková, Julie Daňková

iHNed.cz, 22. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme