Tůmu zlomil až Schwarzenberg

15. 7. 2010

Muž s pokerovou tváří, bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, chce potvrdit vzrůstající podporu TOP 09 v Praze a pokusí se porazit ODS v její někdejší baště.

Sice se vzpíral, ale včera potvrdil, že půjde do voleb do pražského zastupitelstva jako lídr a kandidát na primátora za TOP 09. Nechal se přesvědčit šéfem Karlem Schwarzenbergem.

Tůma je na dovolené v Itálii, proto se včerejší tiskové konference, kterou strana po vyzrazení jeho jména uspořádala, neúčastnil. Vzkázal však, že si nabídky váží a přijímá ji.

„Při oznámení rezignace z pozice guvernéra ČNB jsem působení v politice sice neplánoval, ale nakonec mě přesvědčil argument předsedy Karla Schwarzenberga, že teď je příležitost nejen změnit způsob vedení hlavního města Prahy, ale také přispět k potřebným ekonomickým reformám. Obojí je pro mě velká výzva,“ uvedl Tůma.

Vstoupí i do TOP 09

Podle Schwarzenberga nabízejí nejlepšího kandidáta, kterého lze v Česku najít. „Nebyla to lehká volba, především pro něho, protože půjde do tvrdého boje a ví také, že v případě vítězství ho čeká veliká práce,“ řekl.

Podle něj nebylo lehké Tůmu přemluvit. „Je to seriózní člověk, který nekývne na nabídku, která sice splňuje nároky jisté ctižádostivosti, ale ví přesně, do jakých problémů jde, že to bude znamenat velkou zátěž pro něho, pro jeho rodinu a že to změní celý jeho život,“ dodal Schwarzenberg.

TOP 09 věří, že jim Tůma pomůže zopakovat úspěch ze sněmovních voleb, kdy se jim podařilo jako prvním porazit poprvé v české historii ODS v Praze. Tůmovo jméno už vzbudilo obavy v pražské ODS, ta ale lídra zatím nemá. ČSSD v Praze nasadila Jiřího Dienstbiera ml., Věci veřejné Markétu Reedovou.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Tůma se chystá vstoupit do strany. Dodal, že exguvernér také posílí ekonomický tým TOP 09. Podle Kalouska Tůma do voleb šel z vlastenectví. „Tržní cena někoho, jako je Zdeněk Tůma, je na trhu pracovních sil několikanásobně vyšší, než je plat pražského primátora,“ řekl Kalousek.

Primátor si vydělá 100 tisíc měsíčně, tedy 1,2 miliónu ročně. Jako guvernér si Tůma loni přišel na 3,8 miliónu čistého.

Tůmovi je 49 let. Vystudoval VŠE v Praze. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu. V roce 1995 se stal hlavním ekonomem společnosti Patria Finance. V letech 1998 a 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Zatím nebyl v žádné straně. V roce 1999 se stal signatářem tzv. Dřevíčské výzvy, kterou inicioval Schwarzenberg a která kritizovala špatnou vymahatelnost práva v ČR. Od roku 1999 byl viceguvernérem a od roku 2000 do letošního dubna guvernérem. Loni odmítl nabídku stát se eurokomisařem.

Právo, 15. 7. 2010, Rubrika: Zpravodajství

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme