TOP 09: Volby v Praze pro nás budou klíčové

Volby nikdy nebudou pro TOP 09 tak těžké jako letos, kdy proti ní vedle obvyklých soupeřů jako ČSSD nebo ODS stojí i hnutí ANO s neomezenými financemi. Na zahájení kampaně před komunálními a senátními volbami to dnes v Praze řekl předseda strany Karel Schwarzenberg. Především pražské komunální volby jsou podle něj pro stranu klíčové.

10. 9. 2014

„Přiznejme si, že to nikdy nebude tak těžký, jako to budeme mít letos," prohlásil Schwarzenberg. „Samozřejmě, je-li vůdcem strany – a je to strana řekněme skromně vůdcovského typu – miliardář, tak je lehké dělat kampaň," poznamenal na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Naproti tomu TOP 09 musí podle Schwarzenberga počítat každý halíř a rozmyslet si každou korunu na kampaň.

Předseda opoziční strany dnes také s úsměvem řekl, že s výsledkem přes 50 % v Praze by byl docela spokojen. Rozpočet na pražskou kampaň je podle primátora Hudečka 10 až 12 milionů korun. S kým by strana chtěla po volbách uzavřít koalici, dnes její představitelé neuvedli. Místopředseda strany Miroslav Kalousek řekl, že se koalice tvoří až po volbách. Vyloučil jen povolební spolupráci s komunisty.

V senátních volbách by Kalousek za úspěch považoval vytvoření senátního klubu TOP 09 po podzimním hlasování. Ten zatím strana nemá. Do komunálních voleb pošle uskupení více než 500 kandidátek.

Spory při tvorbě kandidátky

Tvorbu pražské kandidátky provázely spory. Nedostal se na ni nakonec Hudečkův vnitrostranický oponent a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra. Hudeček i Vávra předložili svou vlastní verzi kandidátní listiny. Výkonný výbor se těsně přiklonil na Hudečkovu stranu.

Největší debata se vedla o tom, zda by se o posty v zastupitelstvu měli znovu ucházet lidé, kteří jsou obžalováni v kauze opencard. Obžalobě čelí Hudeček a další členové strany, které si primátor prosadil do čela kandidátky. Za Hudečka a ostatní obžalované radní se postavilo vedení strany v čele se Schwarzenbergem.

TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřely ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS. Spolupráce vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne TOP 09 sama s podporou ČSSD.

O křesla v zastupitelstvu hlavního města se v podzimních volbách utká rekordních 31 uskupení, což je o osm více než před čtyřmi lety. Mezi nováčky, kteří se chtějí do zastupitelstva dostat, patří kromě hnutí ANO také například Úsvit přímé demokracie, Občanská konzervativní strana nebo Demokraté Jana Kasla.

ČTK

denik.cz, 9. 9. 2014, rubrika: Z domova

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme