TOP 09 trvá na zveřejňování vlastníků i u subdodavatelů

10. 10. 2011

Do vleklé debaty politické i nevládní sféry spojené s novelou o veřejných zakázkách se nově vložila TOP 09. Do připravovaného zákona požaduje vnést nařízení, aby povinnost zveřejňovat vlastnickou strukturu neměl pouze uchazeč, ale i jeho dodavatelé.

Právě ti totiž často vítězi tendru s realizací pomáhají a peníze tak mizí ve více firmách. S návrhem TOP 09 však polemizuje ministerstvo pro místní rozvoj, které novelu zákona předkládá. Podle aktuálních studií protikorupčních organizací skončí ve státních zakázkách ročně na 600 miliard korun. Novela zákona o veřejných zakázkách tak má být jedním z hlavních opatření vlády v boji proti korupci. Do podoby novely výrazně začaly promlouvat také neziskové organizace, které iniciativně navrhují například tzv. status vyloučených osob, u kterých může vznikat střet zájmů u příslušných zakázek.

Vedle odstranění střetu zájmu neziskovky apelují hlavně na zveřejňování majetkových struktur, čímž se shodují s plánem politiků. Pro TOP 09 je však omezení na uchazeče nedostatečné. "Současný návrh tuto povinnost ukládá pouze na subjekty, které mají anonymní vlastnictví akcií, a neřeší vůbec otázku subdodavatelů," uvedl výboru pro veřejnou správu Stanislav Polčák (TOP 09-STAN).

Příkladem zakázky, u které zafungovaly subdodavatelské kontakty, je pořízení pražské Opencard. Zakázku sice vyhrála firma Haguess, stamiliony ale skončily u dalších sedmi firem s neprůhlednou vlastnickou strukturou. TOP 09 proto navrhuje, aby seznam všech vlastníků nebo společníků firmy předkládal nejen uchazeč o zakázku, ale také všichni subdodavatelé.

Spojence má TOP 09 například v Transparency International. Podle ministerstva však má návrh legislativní nedostatky a navíc byl podán pozdě. Podle neziskových organizací se ale návrh s rezortem probíral déle než měsíc. "Na mě to spíš dělá dojem, že někteří lidé nesouhlasí s tím, aby bylo vidět na firmy, které dostávají peníze z veřejných zakázek," komentovala zástupkyně organizace Veřejnost proti korupci Hana Marvanová. O pozměňovacím návrhu se bude hlasovat už ve čtvrtek na výboru pro veřejnou správu.

Jakub Kalenský

ct24.cz, 10. 10. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme