TOP 09 odmítá tarifní tabulky státních zaměstnanců

7. 4. 2010

Zrušit tarifní platy podle tabulek pro veškeré státní zaměstnance by chtěla po volbách TOP 09. Místopředseda strany a lídr v Ústeckém kraji Jaromír Drábek dnes novinářům v Ústí nad Labem řekl, že současný systém odměňování státních zaměstnanců je špatný a demotivující, často neumožňuje, aby se do státní správy dostali noví a kvalitní lidé.

Podle Drábka je chybou tarifního systému skutečnost, že upřednostňuje praxi před sebevzděláváním a dobrými pracovními výkony. Úředníky prý podporuje v tom, aby na svých místech zůstávali co nejdéle, nejraději až do důchodu, protože čím déle jsou ve státní správě zaměstnaní, tím mají vyšší mzdu. Tito lidé podle něj často zabírají místa kvalitnějším lidem s dobrým vzděláním.

Tarifní mzdy chce TOP 09 nahradit systémem, který by zohledňoval pracovní výkony a nutil úředníky se sebevzdělávat. Drábek uvedl, že je třeba i zpřísnit kontrolu práce úředníků. Například je podle něj nepřijatelné, aby úředník úřadu práce naznačoval nezaměstnanému, že si má jen formálně hledat práci, aby splnil podmínky pro výplatu podpory.

TOP 09 také chce v rámci úsporných opatření prosadit desetiprocentní snížení objemu prostředků na platy pro státní zaměstnance. Podle Drábka to neznamená snížení platů, protože jejich počet chtějí o pětinu snížit a ušetřené peníze rozdělit mezi úředníky, kteří na svých místech zůstanou.

ČTK
ceskenoviny.cz, 7. 4. 2010, Rubrika: Hlavní zprávy
Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme