TOP 09 nejsilnější na pravici

13. 8. 2010

TOP 09 posiluje. Po úspěchu v květnových volbách, ve kterých se jako nováček probojovala na třetí místo s necelými 17 procenty, její obliba u voličů roste. Kdyby se do Poslanecké sněmovny volilo nyní, získala by strana Karla Schwarzenberga 20 procent a skončila by na druhém místě.

Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C, který si nechala udělat Česká televize.

Volby by podle agentury stejně jako na jaře vyhráli těsně sociální demokraté, kteří v průzkumu získali 21 procent hlasů. Pozici nejsilnější pravicové strany ztratila ODS, která by obsadila až třetí místo. Svůj hlas by občanským demokratům dalo podle SC&C 19 procent voličů.

Kromě ČSSD, TOP 09 a ODS by se stejně jako v květnu dostaly do sněmovny ještě další dvě strany. Věci veřejné i komunisté získali v průzkumu jedenáctiprocentní podporu. „Je to dáno tím, že od voleb uplynula teprve krátká doba,“ vysvětluje socioložka Jana Hamanová za společnosti SC&C, proč výsledek průzkumu přibližně kopíruje květnové volby.

V květnových volbách totiž všechny zmiňované strany dosáhly přibližně stejného výsledku. Vítěznou ČSSD podpořilo 22,09 procenta lidí, pro druhou ODS hlasovalo 20,22 procenta voličů, třetí TOP 09 získala 16,7 procenta. Čtvrté KSČM dalo hlas 11,27 procenta lidí a páté straně Věci veřejné 10,88 procenta. Lidovci, zelení ani Zemanovci se do sněmovny vůbec nedostali. Je to plichta Hamanová z SC&C upozorňuje, že na základě průzkumu není v současnosti mezi ČSSD, TOP 09 a ODS téměř žádný rozdíl. „Všechny tři strany jsou na tom stejně,“ tvrdí socioložka. Může za to statistická chyba, která činí dvě procenta. Ze stejného důvodu proto může být úspěch, který zaznamenala TOP 09 oproti květnovým volbám, podle Hamanové minimální. „Museli bychom znát dlouhodobější trend, abychom mohli jistě říct, zda si strana polepšila,“ tvrdí socioložka. Rostoucí oblibě TOP 09 nahrává i červencový průzkum společnosti Sanep, ve kterém se strana ve stranických preferencích vyšvihla i nad ČSSD. Hlasování se však účastnila jen internetová část populace. Nespolehliví voliči? Podle jiného červencového průzkumu společnosti STEM zase v květnu TOP 09 volila zhruba polovina lidí se slabým, nebo dokonce velmi slabým vztahem k této straně. Podobně špatně dopadly Věci veřejné. Pro dvě pětiny lidí se podle STEM staly ve volbách „nejmenším zlem“. Tradiční parlamentní strany ODS, ČSSD a KSČM se naopak opíraly o pevné nebo poměrně pevné voliče. Obecně tehdy z průzkumu STEM vyplynulo, že 27 procent lidí volilo stranu, která zcela odpovídá jejich názorům a zájmům. Naopak 22 procent lidí volilo stranu, jež jim sice není příliš blízká, ale je stále lepší než ostatní strany.

val

Lidové noviny, 13. 8. 2010, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme