TOP 09: Majetková přiznání pro politiky, ústavní činitele a úředníky

TOP 09 odmítá zavedení majetkových přiznání pro všechny lidi od určité výše majetku tak, jak je v rámci předvolební kampaně navrhuje levice. Podle Jana Farského (STAN), který vede kandidátku TOP 09 v Libereckém kraji, je absurdní, aby se majetková přiznání týkala běžných občanů. Bývalá vládní strana ale prosazuje rozšíření majetkových přiznání pro politiky, ústavní činitele a úředníky. Chce, aby byl jejich majetek kontrolován i po odchodu z funkce.

8. 10. 2013

ČSSD chce po volbách zavést majetková přiznání pro všechny lidi, kteří si v jednom roce pořídili nemovitosti za více než deset milionů korun. U movitých věcí, jako jsou automobily nebo letouny, nebo u cenných papírů a podílů v obchodních společnostech by činila hranice pro přiznání dva miliony korun. Pokud by lidé nebyli schopni prokázat, že si na nemovitosti nebo jiné věci vydělali, zaplatili by z dané částky daň ve výši 100%. Podobné návrhy mají i zemanovci a KSČM.

"Představa toho, že na všechny občany uvalíme povinnost podávat majetkové přiznání, že oni majetek nejdřív skryli finančnímu úřadu, před policií a pak to do majetkových přiznání napíšou, je docela absurdní," řekl dnes novinářům Farský.

Podle šéfa STAN Petra Gazdíka, který vede kandidátku TOP 09 ve Zlínském kraji, by se ale měla rozšířit majetková přiznání pro politiky, vysoké státní úředníky, případně i soudce a státní zástupce. "I po skončení funkce by měl mít finanční úřad možnost kontrolovat, jestli politik vzhledem k jeho daňovým přiznáních zázračně nezbohatl," řekl Gazdík.

Známý je případ sociálnědemokratického expremiéra Stanislava Grosse, který po odchodu z funkce náhle zbohatl prostřednictví prodeje akcií firmy Moravia Energo. Z premiérského postu přitom musel odejít, protože nedokázal věrohodně vysvětlit, kde vzal 1,2 milionu korun na pořízení bytu.

V oblasti boje proti korupci chce TOP 09 dlouhodobě zavést registr smluv, ve kterém by všechny státní organizace, obce, kraje, i státem vlastněné společnosti musely zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy. Jejich zveřejnění by bylo podmínkou pro to, aby kontrakty nabyly účinnosti. Kritici tvrdí, že by to navýšilo administrativu. To Farský odmítá, důkazem jsou podle něj města, která už registr smluv zavedla.

Bývalá vládní strana také chce, aby všechny obce zavedly takzvané rozklikávací rozpočty na internetu, pomocí kterých by lidé mohli kontrolovat jejich hospodaření. Strana by chtěla zavést rovněž přímou volbu starostů, elektronické hlasování ve volbách a přijmout zákon o financování politických stran.

Novelou zákona o veřejných zakázkách by TOP 09 ráda omezila zneužívání podávání podnětů k antimonopolnímu úřadu. Podle Farského některé firmy využívají toho, že při zpětvzetí podnětu úřad do určité fáze řízení vrátí firmě celý poplatek, který za podání zaplatila. "Myslím, že by neměla být vrácena celá částka, aby nebyli šikanováni účastníci výběrových řízení," dodal Farský.

ČTK

tyden.cz, 8. 10. 2013, rubrika: Volby 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme