TOP 09 je pro tvrdší sankce vůči Rusku a kritizuje vyjednané výjimky

8. 9. 2014

Podle opoziční TOP 09 je Evropská unie vůči Rusku v otázce sankcí mírná. Předseda strany a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg říká, že měly být sankce tvrdší a Evropská unie k nim měla přistoupit dřív. Schwarzenberg tvrdí, že se musí agresor zastrašit vždy na začátku. „Okupace už se stala. To není jako v případě Íránu, kde to nebezpečí hrozí, tudíž tam můžeme stupňovat kroky, nýbrž už se stalo, tudíž měly být od začátku nejtvrdší,“ říká. 

TOP 09 také kritizuje výjimky v sankcích. Česko podle premiéra Bohuslava Sobotky do dokumentu Evropské unie prosadilo, aby se zákaz vývozu netýkal obráběcích strojů. Dopadem by podle předsedy vlády byly miliardové ztráty českých vývozců. 

Unie v novém návrhu sankcí plánuje zejména dál ztížit ruským bankám a podnikům přístup k financím a vyspělým technologiím. Rozšířit se má i seznam Rusů, kteří přijdou o víza a evropské banky jim zmrazí účty.

Karel Schwarzenberg s takovým postupem nesouhlasí. „Zajisté nám budou Němci velice vděční, poněvadž největší exportér obráběcích strojů do Ruské federace je Německo. Já to považuji za nedobrý vývoj. Měli bychom být stoprocentně solidární s Ukrajinou,“ míní předseda TOP 09. 

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD je naopak se současným přístupem k Rusku spokojený. O zpřísnění protiruských sankcí budou špičky Evropské unie rozhodovat v pondělí. Platit by pak mohly od úterý. Záleží ale na vývoji příměří. 

Veronika Hlaváčová, mka

rozhlas.cz, 7. 9. 2014, rubrika: Zprávy

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme