TOP 09 chce, aby o porodném rozhodovaly přímo obce

9. 4. 2010

Zrušení porodného, jak je navrhuje TOP 09, vyvolalo vlnu nesouhlasných reakcí. Strana na to reagovala a ohlásila zmírnění svého programu v tomto bodu. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v pátek na sněmu hnutí Starostové a nezávislí, kteří TOP 09 podporují, uvedl, že porodné by měli dostávat pouze sociálně potřební a ty by měla určit v každé obci a městě obecní rada.

„Pravomoc rozhodnout o jednorázové pomoci při narození dítěte bude mít rada obce či města, která rozhodne dle individuální sociální potřebnosti. Do částky 20 tisíc přispěje státní rozpočet na takto poskytnutou pomoc 50 procenty,“ řekl Kalousek.

Předseda hnutí Petr Gazdík to přivítal a uvedl, že zrušení porodného lidé v obcích vnímali velmi citlivě. „Lidé v posledních 14 dnech mi často říkali: přežijeme všechno, dobře víme, že šetřit se musí, ale nešetřeme na nejmenších dětech,“ uvedl Gazdík.

Jeho slova potvrzuje nejnovější průzkum agentury Factum Invenio, která se lidí ptala na TOP 09. Z průzkumu vyplývá, že se zrušením porodného nesouhlasí 86 procent lidí.

Počítali jsme s tím od začátku, řekl Kalousek

Kalousek ale odmítá, že by strana zmírňovala svůj záměr pod tlakem negativních reakcí. S převedením kompetencí na obce, které by měly určovat komu porodné vyplatit, prý TOP 09 počítala od první chvíle, ale se zveřejněním musela počkat až na to, kdy jim tento bod schválí sněm Starostů a nezávislých.

"Rozhodli jsme se pro to od samého začátku, rozhodli jsme se to zveřejnit až dnes, kdy Starostové a nezávislí s touto kapitolou souhlasili,“ uvedl Kalousek.

Rekonstruovaný program nedlouho po jeho zveřejnění zkritizoval někdejší Kalouskův stranický šéf Cyril Svoboda, z jehož KDU-ČSL se podstatná část TOP 09 rekrutovala. „Velmi by mě zajímalo, jak by ve velkých městech, jakými je například Praha nebo Hradec Králové, kde vládne úplná anonymita, členové rady kompetentně rozhodovali o výši porodného pro jednotlivé matky,“ uvedl k tomu šéf lidovců.

Podle něj ušila TOP 09 návrh „horkou jehlou“ právě pod tlakem průzkumu agentury Factum Invenio. „Skutečnost, že TOP 09 tak rychle mění program a názory, je zarážející. Co bylo sděleno před pár dny, dnes už neplatí,“ podotkl Svoboda.

dan
Novinky.cz, 9. 4. 2010, Rubrika: Domácí
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme