Švejnar a Janeček vyzývají: volte Schwarzenberga

Ekonom a bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar vyzval voliče, aby dali hlas Karlu Schwarzenbergovi. Sám Švejnar kolem opakování své účasti ve volbě dlouho mlžil, ale nakonec se klání rozhodl neúčastnit. Dokud kolem něj nebylo jasno, patřil podle průzkumů k favoritům.

10. 1. 2013

Švejnarova dosud nejznámější chvíle přišla v roce 2008, kdy byl soupeřem obhajujícího prezidenta Václava Klause. Nebyl úspěšný, Klaus získal mezi zákonodárci větší podporu.

Nyní ekonom pobývající v USA žádá české voliče, aby "zvážili, který kandidát má osobní vlastnosti a schopnosti opravdu důležité pro nás pro všechny a aby tak učinili bez přihlédnutí ke svým politickým názorům".

Koho bude volit Karel Janeček - zřizovatel nadačního fondu proti korupci 

Přiznává, že ani pro něj není žádný kandidát ideální. A radí vybrat člověka, který by Českou republiku vedl "nejlépe v těch nejhorších situacích, ve kterých bychom se mohli při nynější globální nejistotě ocitnout". Tím podle něj je Karel Schwarzenberg.

"Představuje významnou osobnost přesahující hranice České republiky. Má mimořádné mezinárodní zkušenosti. Má morální a společenskou integritu. Má schopnost důstojně, avšak jasně prosazovat zájmy naší země. A nabízí voličům úžasný životní příběh těsně spjatý s historií Československa i České republiky. Je velkorysý a bude dobrým strážcem naší národní identity," prohlásil Švejnar.

Agentura Median přisoudila Švejnarovi loni v březnu preference 19 %. Pak se postupně propadal s tím, jak lavíroval s oznámením, zda bude či nebude kandidovat. V srpnu měl už jen deset procent.

Akademici, vědci, umělci a podnikatelé budou převážně volit Schwarzenberga

Jan Švejnar je druhou osobností z pole kandidátů či potenciálních kandidátů na prezidenta, která podpořila Karla Schwarzenberga. Ve středu vyzval k témuž kroku Vladimír Dlouhý, který nedokázal sehnat 50 tisíc platných hlasů a z boje byl vyřazen.

foto: www.volimkarla.cz

Jan Wirnitzer

idnes.cz, 10. 1. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme