Starostové si do svého čela znovu zvolili Petra Gazdíka, podpořili také RUD

4. 6. 2011

Předsedou koaličního hnutí Starostové a nezávislí byl znovu zvolen Petr Gazdík. Neměl protikandidáta, hnutí vede od jeho vzniku v roce 2009. Gazdík je současně předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

Gazdík získal podporu naprosté většiny 159 delegátů sněmu při veřejném hlasování, ke kterému sněm přistoupil po krachu elektronické formy tajných voleb. Delegáti podle volební komise totiž zapomínali svou volbu potvrdit, řada hlasů tak skončila jako neplatná.

O veřejné hlasování požádal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se stal díky změně stanov hnutí členem předsednictva STAN s hlasovacím právem. Hnutí se tak ještě více přimklo k TOP 09, s nímž loni úspěšně vstoupilo do sněmovny.

Z přítomných delegátů se ve veřejném hlasování proti Gazdíkovi vyslovili pouze čtyři, šest se zdrželo.

Sněm si volil také z pěti kandidátů tři místopředsedy, tentokrát už úspěšně v elektronickém hlasování. V prvním kole získal nejvíc hlasů - 150 - stávající místopředseda a poslanec Stanislav Polčák, kterého si Gazdík vybral za 1. místopředsedu. Poslanec a ministr kultury Jiří Besser dostal 117 hlasů.

Ve druhém kole k nimi přibyla starostka Morašic na Svitavsku Hana Štěpánová, když vyhrála nad starostkou Chýně u Prahy Věrou Kovářovou. Starosta Zbýšova u Slavkova Jaroslav Žalkovský propadl.

ČTK

tyden.cz, 4. 6. 2011, Rubrika: Politika/Domácí

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme