Senát volá na pomoc Kalouska

Prezidentští kandidáti se ve vyúčtování kampaně rozcházejí. Někteří darují charitě desítky tisíc korun, jiní zůstávají na nule a další nezveřejnili čísla ani 10 dní před termínem, kdy má být uzavřené účetnictví odeslané ke kontrole do Senátu. Do 30. března musí prezidentští kandidáti odeslat ke kontrole do Senátu své účetnictví. Třeba Miloš Zeman ještě potřebuje vykázat zhruba deset milionů. A senátoři přemýšlejí, kde vzít na audit peníze.

20. 3. 2013

Zjistit o financích nového prezidenta cokoliv bližšího je téměř nemožné. Jeho tým nezvedá telefony a neodpovídá na SMS. Pouhých 10 dní před datem, do kdy musí být uzavřené účetnictví v horní komoře parlamentu, tak pouze víme, že Zemanovci odhadují kampaň na 30 milionů korun. Na účtě je doloženo 20 milionů.

Zeman tak zřejmě ve výdajích nepřeskočí svého soka z druhého kola volby. Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg už má totiž sumarizaci hotovou. Na jeho účet doputovalo bezmála 36,5 milionu korun, což dělá jeho kampaň nejdražší.

Hned po Zemanovi panuje nejvíce nejasností kolem kampaně Jana Fischera. U něj zatím není vůbec jasné, zda zvládne do 30. března uhradit všechny závazky, které dosahují několika milionů. Fischerův tým je optimistický, kýžené informace ale postrádá.

„Omlouvám se, ale zatím vám nemohu odpovědět. Jan Fischer se vrací 22. března z dovolené a ihned poté bude jasno,“ řekl LN šéf Fischerova volebního výboru Jan Pirk. Aktuální situaci podle něj zná jen Fischer, který si všechny smlouvy podepisoval sám a sám také řeší, kde sehnat potřebné peníze. „Ale věřím, že vše stihneme. Zatím Jan Fischer plnil vždy to, co mu ukládal zákon,“ dodává Pirk.

U ostatních kandidátů je situace o poznání jasnější. Vesměs všichni vědí, kolik peněz dají na charitu, do Senátu ale ještě přesto nedorazilo účetnictví jediného z prezidentské devítky. „Skutečně je to tak, ještě to nedodal nikdo. Teď jsem se na to ptal,“ potvrzuje místopředseda mandátového a imunitního výboru Senátu Jaromír Štětina (za TOP 09).

Uzavřené účetnictví už mají podle svých slov europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková nebo Vladimír Franz. Ostatní finišují, aby své hospodaření v kampani stihli poslat včas.

Audit vázne Problémy stejně neskončí, i když všichni kandidáti stihnou účetnictví dodat v termínu. Senátoři totiž přiznávají, že jim chybí kvalifikace k auditu jednotlivých kampaní. Šéf mandátového výboru Jiří Oberfalzer (ODS) proto přichází s radikálním plánem: dnes požádá předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), aby kvůli uskutečnění auditu externí firmou oslovil ministra financí. „Rámcově je to zatím do dvou milionů. Samozřejmě bychom to soutěžili, takže předpokládám, že by mohly padnout i nižší ceny,“ přibližuje možné náklady Oberfalzer.

Podle Štěcha nemá horní komora na audit ani korunu, případnou žádost na Miroslava Kalouska (TOP 09) proto rád podepíše. „Až mi žádost přijde, tak ji prozkoumám a rozhodnu se,“ řekl k tomu ministr Kalousek.

FAKTA

Zuzana Roithová

Ze zveřejněných částek dává zatím na charitu nejvíce – 40 tisíc korun. Rozdělí je mezi aktivity sdružení starajícího se o hluchoslepé a rodinu Zajícovu, která se rozhodla pečovat o cizí děti.

Vladimír Franz

Zbylo mu necelých 30 tisíc korun. Třetinu pošle do psího útulku, zbytek dá „potřebným dětem“.

Táňa Fischerová

Ušetřila 10 tisíc korun, což označuje za „spíše symbolickou pomoc“. Částku rozdělí mezi Děti ulice a asistenty.

Jana Bobošíková

Tři a půl tisíce korun už odeslala Památníku Lidice, i když kontrola jejího účetnictví ještě neproběhla.

Jiří Dienstbier

Z kampaně mu zbyde zhruba 700 korun, které poputují na charitu. Na jakou, to se senátor ještě nerozhodl.

Přemysl Sobotka

Podle svých slov skončil na nule.

Karel Schwarzenberg

S uzávěrkou účetnictví finišuje a předpokládá přebytek v řádu desítek tisíc korun.

Jan Fischer

Shání zbylé miliony na úhradu svých závazků.

Miloš Zeman

Jeho tým podrobnosti zatím neuvedl.

Filip Nachtmann, Šárka Pálková
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme