Self-made žena z dělnické rodiny, která povede TOP 09

Nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je jedinou ženou v čele sněmovní strany. Do politiky vstoupila před deseti lety, poslední dva roky stála po boku šéfa „topky“ Jiřího Pospíšila jako jeho první místopředsedkyně. V pravicové TOP 09 platí za liberálku. Ve volbě o předsednictví porazila Tomáše Czernina.  

25. 11. 2019

Pekarová Adamová se předsedkyní TOP 09 stala v neděli s náskokem pouhých 15 hlasů před senátorem Tomášem Czerninem. „Byl mi velmi důstojným soupeřem,“ poděkovala mu a stranu vyzvala, aby z něj učinila prvního místopředsedu hnutí.

V TOP 09 je prakticky od začátku

Do TOP 09 vstoupila Markéta Pekarová Adamová krátce poté, co byla strana založena, do té doby se politicky neangažovala. Zprvu se jako vystudovaná andragožka starala o nábor nových členů. Ze zastupitelstva a rady na Praze 8, kde měla na starosti především sociální oblast, se dostala v roce 2013 do sněmovny; zastupitelkou ale zůstala až do roku 2018.

Jako o předsedkyni strany se o ní mluvilo už před dvěma lety, kdy se hledal nástupce jednoho ze zakladatelů strany Miroslava Kalouska. Pekarová Adamová ale výzvu, kterou k ní vyslal přímo Kalousek, nepřijala s tím, že by ráda založila rodinu. Letos upřesnila, že se tehdy necítila dostatečně připravená; nyní si skloubení předsednické funkce a mateřství představit dokáže.

Dnes je ve sněmovně místopředsedkyní poslaneckého klubu TOP 09 a členkou výboru pro sociální politiku, výboru pro životní prostředí a členkou stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny. 

Ačkoliv bývá považována za liberálku, pozici TOP 09 vidí jako konzervativně liberální: „Oba ty proudy jsou zastoupeny a stranu to obohacuje. Ale voliče to až tak nezajímá. Volič chce mít jistotu, koho volí, jaká řešení nabízí, jaké má strana představy o řízení státu a že z toho neuhne a nebude se to měnit spolu s kampaní.“

Euro, ochrana přírody a demokracie

Když v srpnovém vysílání ČT24 oznámila, že se chystá ucházet o post předsedkyně TOP 09, zdůvodnila to takto: „Dospěla jsem k rozhodnutí, že se na to cítím, že na to mám zkušenosti. Stranu velice dobře znám a myslím, že mohu své zkušenosti nabídnout.“

Zdůraznila tehdy také, že cítí podporu regionů: do nedělního klání vstoupila s nominací čtyř krajů, její protikandidát Czernin měl podporu poloviční. Ve své mateřské pražské organizaci ale získala jen 16 ku 12 hlasům kolegů, což Miroslav Kalousek, který v letošní volbě podporoval Czernina, označil za varovné. 

Za základní vizi TOP 09 označila v srpnu ochranu životního prostředí, ukotvení v Evropské unii s přijetím eura a vstupem do eurozóny, a tradiční strany, které považuje za hráz proti populismu a extremismu. K prvním dvěma bodům se jasně přihlásila i ve svém kandidátském projevu na listopadovém sněmu TOP 09.

„Vzhledem k tomu, v jakém stavu je naše planeta, tak alfou a omegou našeho programu musí být životní prostředí, ochrana přírodních zdrojů. S tím je spojeno mnoho dalších věcí – včetně zdraví lidí, kvality života, zemědělství, nebo například i inovace v hospodářství. K tomu je nutné podporovat vědu a moderní vzdělávání,“ citoval ji dříve server Aktuálně.cz.

Každý volič se počítá, ale „ti naši“ jsou ve městě

Nová předsedkyně TOP 09 chce stranu znovu přiblížit voličům z měst, mladým lidem a střední generaci a také ženám. „Mám pocit, že jsem zástupcem takové generace, rozumím jejich problémům a nabízím program, který jim může v dlouhodobém horizontu pomoci,“ citoval ji server Aktuálně.cz.

TOP 09 by podle ní měla cílit na všechny potenciální voliče a měla by být srozumitelná i pro ty na venkově; na rozdíl od svého vyzyvatele Czernina se ale Pekarová Adamová odmítla soustředit na venkov, kde podle ní TOP 09 v minulosti bodovala zejména díky spolupráci se Starosty a nezávislými.

Za podstatné také nová šéfka „topky“ považuje to, aby strana byla sjednocená. I proto souhlasila s tím, aby se její vyzyvatel Czernin stal prvním místopředsedou hnutí. „Nejde o to zvolit spasitele, ale dobrý tým, v kterém bude vidět více výrazných tváří. A doufám, že po volbě nenastane čas mydlení schodů kandidáty, kteří neuspěli,“ řekla před svým zvolením serveru Novinky.cz.

Self-made woman z dělnické rodiny

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli, vyrůstala ale ve Svitavách a podle svých slov ji to odjakživa táhlo do Prahy. Na tamní Univerzitě Karlově vystudovala na bakalářském stupni andragogiku, z ČVUT si odnesla titul inženýrky  ekonomie a managmentu v průmyslu.

Sama sebe označuje za self-made woman, tedy někoho, kdo se vypracoval vlastní pílí. Pochází totiž z dělnické rodiny, v níž byla první, kdo dosáhl na maturitu i vysokoškolský titul. „Moc jsem chtěla do Prahy, protože jsem cítila, že je tam více příležitostí. Moje rodina mě v tom moc nepodporovala, vzdělání nepovažovala za tak podstatné,“ vzpomíná dnes. Zdůrazňuje také, že při studiu pracovala na částečný i plný úvazek. Také její působení v politice jde proti proudu její rodiny: do TOP 09 prý vstoupila na protest proti pasivitě rodičů. 

Před vstupem do politiky na plný úvazek pracovala v obchodním oddělení telekomunikačního operátora T-Mobile, mezi roky 2008 a 2010 působila v personální a vzdělávací agentuře.

Jako dobrovolnice pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v ČR. 

Mluví plynně anglicky, učí se rovněž španělsky. V roce 2016 si vzala slovenského odborníka na IT Tomáše Pekaru. „Bez něho by to taky nešlo,“ poděkovala mu po svém zvolení do čela TOP 09.

Ze sněmovny na Letnou 

Jako poslankyně se například hlasitě ozývala proti zdanění církevních restitucí. Neúspěšně také navrhovala přesun peněz na slevy z jízdného na platy učitelů nebo na dávky státní sociální podpory a pěstounské péče. Podporuje také užší spolupráci menších parlamentních stran.

V září podpořila žalobu senátorů na prezidenta a podporuje i to, aby prezident musel hlásit své kontakty s lobbisty.

V červnu i listopadu se zúčastnila demonstrací na Letné. Na ruskou ambasádu také přinesla petici s dvěma tisíci hlasy českých občanů, kteři Rusko vyzvali k propuštění politických vězňů a dodržování lidských práv. Při té příležitosti řekla, že „Rusko netoleruje svobodu názoru, netoleruje klasické základní principy demokracie, netoleruje lidská práva, pronásleduje kvůli sexuální orientaci, jinému politickému názoru a vyznání“.

O několik dní později podpořila výzvu inciativy Češi pomáhají, která je ochotná se v Česku postarat o desítky sirotků z uprchlických center v Řecku a po vládě žádá, aby jim umožnila sem opuštěné děti dovézt. 

Prosazovala i úpravu výpočtu mateřské rodinám s vyššími příjmy, navrhovala také úpravu otcovské dovolené nebo možnost zrychleného čerpání rodičovského příspěvku, který by nebyl zespoda ohraničen dvěma lety. Podporuje sňatky stejnopohlavních párů.

Ačkoliv v minulosti kritizovala zavedení elektronické evidence tržeb, nerušila by ji okamžitě. Podle ní by měla být  účast v EET pro podnikatele dobrovolná výměnou například za to, že by za ně stát vypočítal daně. 

Žena se musí v politice připravit na zpochybňování

Markéta Pekarová Adamová je v současnosti jedinou ženou, která stojí v čele strany zastoupené ve sněmovně. „V něčem to výhoda je, ale bohužel prostředí, které je převážně mužské, další ženy od vstupu do politiky odrazuje. Moji straníci na to, že jsem žena, upozorňují s tím, že jsme opravdu moderní strana, která dává prostor každému,“ zhodnotila.

Pro server Heroine.cz dodala: „Musíte se připravit na mnohem víc zpochybňování – vaší odbornosti, vaší společenské role, vašeho vzhledu. Já tu práci dělám dlouho, ale maily o tom, jaká jsem kráva a že patřím k plotně, se nebudou číst dobře nikdy. Chlapům určitě také chodí urážlivé maily, ale to, jak běžné je u nás urážet ženy, a především jakým způsobem, je hrozně smutné.“  Ženy ve vysoké politice, které chtějí založit rodinu, podle ní potřebují „milionového chlapa a ideální zázemí“, nejlépe s bydlištěm v Praze. 

Zdroj: Česká televize, 24.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme