Šéf státní kasy Kalousek se léčil na skupinové terapii kokotů

25. 8. 2011

Asi třicítka lidí v tričkách s nápisem Klub kokotů se ve čtvrtek v podvečer sešla v centru Prahy. Důvod byl jediný: zkusit se vyléčit z kokotismu, jak ostatně hned na úvod prozradil ministr financí Miroslav Kalousek. Ten je v klubu, který vznikl loni těsně před parlamentními volbami po zveřejnění značně peprné nahrávky současného šéfa státní kasy, označován jako "Arcikokot".

Kalousek do Klubu Lávka dorazil jako první. Přehlédnout se nedal. Na sobě měl kraťasy a populární modré tričko kokotů. "Toto je privátní skupinová terapie Klubu kokotů," zahřímal poté, co zjistil, že si jej v netradičním dresu fotí fotografka on-line deníku TÝDEN.CZ. Poté, co se ale ujistil, že jsou redaktoři spříznění s kokoty, když už tam přišli, nechal se několikrát zvěčnit.

To už ale do klubu doráželi další kokoti a kokotky. Pořád jich ale nebylo mnoho. "Jestli se nás nesejde dost, tak jsou to také pěkní kokoti," svěřil se jednomu z přítomných ministr a vysvětlil, proč na akci vlastně dorazil v klubovém tričku, které jinak nosí jen na tenis. Prozíravě prý kvůli tomu, že kokoti v klubovém tričku dostali pivo zdarma. A on jako ministr financí musí šetřit. Společně s Kalouskem se nakonec na akci sešly dvě až tři desítky lidí. Přišel například kokot Honza, šumperský kokot Radek, nebo generální kokot Pavel Severa (bývalý poslanec, dnes generální sekretář TOP 09 – pozn. red.). Arcikokot Kalousek si tak mohl vzít slovo. "Osvobození od kokotismu je přiznání, že jste kokot, teprve potom se můžete léčit," uvedl.

Nato odcitoval z modly kokotů - knihy Xaviera Crementa Dost bylo kokotů: "Jeden pořádný kokot dokáže bez problémů udržovat deset až dvacet lidí ve stavu neustálého napětí, nepřátelství, provinění a nejistoty. Mezi obětmi kokotů najdeme mnoho neurotiků a lidí trpících depresemi." Svou řeč pak ministr financí zakončil modlitbou: "Zamysleme se na sebou a vyznejme svůj kokotismus..." V centru Prahy u Vltavy, chlazeného piva a klobásy se pak ještě po nedávném průvodu homosexuálů zrodil nápad uspořádat v budoucnu vlastní pochod kokotů. "Ten náš by ale nemusel být nutně v Praze a neměl by být ani 1. května. Spíš tak 30. dubna nebo 2. května vzhledem k tomu, že jde o kokoty," řekl Severa. A zakladatel Klubu kokotů a současný starosta Roztok u Prahy Jan Jakob k tomu dodal: "Mohl by být třeba u nás."

A tak to začalo...

Klub kokotů oficiálně vznikl poté, co se na veřejnost dostala nahrávka Miroslava Kalouska s členy České pirátské strany. Současný ministr financí na ní nešetřil jadrnými slovy, což ale následně jeho spolustraníci převedli v žert a Kalouskovi byla formálně v klubu udělena hodnost "Arcikokota".

A co vlastně zaznělo na nahrávce tak pobuřujícího? "A vy račte být co, vy jste Pirátská strana?" ptá se na videozáznamu aktivistů Kalousek. A vzápětí dodává: "Vy jste sice pěkný kokoti, ale furt jste sympatičtější, než...," v tom ho přeruší pirát Milan Kozelka: "My, jsme kokoti, jo?" "Jste kokoti," neuhne na videu Kalousek. "...ale pořád jste sympatičtější než Jirka Paroubek," dodá.

Na otázku, proč má o straně takové mínění, Kalousek odvětí: "Chcete si přivlastnit majetek někoho jiného." Pak už se debata, při níž se místopředseda TOP 09 podepisuje přítomným členům pirátské strany, vulgarismy jen hemží. "Konopí je lék. Politika je umění. Pánové a dámy, bylo mi ctí," zakončil pak své vystoupení před budovou Poslanecké sněmovny současný šéf státní kasy a odkráčel se věnovat svým povinnostem.

poe

tyden.cz, 25. 6. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme