Schwarzenberg: Zrušit lustrační zákon je pro mě s odpuštěním ostuda

Po osmi letech si včera poslanci zopakovali bouřlivou debatu o návrhu KSČM zrušit lustrace. Šéf komunistů Vojtěch Filip využil případu chybějícího lustračního osvědčení Andreje Babiše. „Většina, která vzešla z voleb, ví velmi dobře, že tento zákon byl občany de facto odmítnut. Protože vůči několika osobám, které tady zasedají, se tento argument používal,“ uvedl.

6. 2. 2014

„Nárok na veřejnou funkci není mandatorní, společnost se musí bránit,“ řekl šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Když už bývalým agentům stud nebrání ucházet se o veřejné funkce, tak bychom aspoň měli mít zákon, který tomu zabrání,“ přidal se šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. I když považuje lustrační zákon za nedokonalý, měl by platit dál. „Zrušit ho, to je pro mě s odpuštěním ostuda,“ uvedl.

„Hrozí chobotnice“

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podle svých slov chápal pohnutky ke schválení lustrací, dnes ale prý do demokratické společnosti nepatří. „Dnes nás ohrožují finanční, lobbistické chobotnice, které jsou možná také zločinné, nebezpečnější než tato stará, které jsem se, to vám přísahám, taky bál,“ dodal. ODS a TOP 09 navrhly zamítnutí návrhu, což podle politiků nejspíš projde.

 

ada, nig

Právo, 6. 2. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme