Schwarzenberg: Slučování ministerstev není smysluplné

V poslední době se hovoří o změnách v Nečasově kabinetu. Kromě hledání nových šéfů resortů dopravy a obrany se mluví také o záměru sloučit některá ministerstva. Kritické hlasy proti vzniku "superministerstev" se ovšem ozývají nejen z řad opozice, ale i od členů koaličních stran.

5. 12. 2012

První místopředseda vlády a šéf koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg například sloučení resortu průmyslu a obchodu s dopravou jako příliš šťastné nevidí. "Nepovažuji to za účelné," řekl pro on-line deník TÝDEN.CZ ještě předtím, než rošáda mezi ODS a stranou Karolíny Peake spatřila světlo světa. "Obě ministerstva mají dost práce, a než by to začalo fungovat, máme těsně před volbami. Tak bych to nepovažoval za smysluplné," vysvětlil předseda TOP 09.

Karel Schwarzenberg: Nepovažuji to za účelné ,obě ministerstva mají dost práce, a než by to začalo fungovat, máme těsně před volbami. Tak bych to nepovažoval za smysluplné.

Podobný model zavedlo nedávno například Maďarsko. Podle tamních médií se však systém potýká s potížemi. "Maďarsko je překrásná země, ale Orbánův způsob vládnutí by neměl být zrovna příkladem," řekl Schwarzenberg.

Argument ODS: úspory

Opačný názor mají ale občanští demokraté. Myšlenku sloučení některých ministerstev hájí nutností úspor. "ODS by měla být ve vládě nositelem myšlenky, že musí docházet k úsporám agend. A byl to jeden z hlasů, který zněl na kongresu ODS. Může to znamenat i rušení či slučování některých ministerstev," uvedl například ministr průmyslu a obchodu a první místopředseda ODS Martin Kuba, o kterém se hovoří jako budoucím možném "superministrovi" - k průmyslu by měl přibrat i dopravu.

Karel Schwarzenberg: Maďarsko je překrásná země, ale Orbánův způsob vládnutí by neměl být zrovna příkladem.

Podle propočtu úřadu vlády mají úsporná opatření ve státní správě přinést více než 16 miliard korun. "Výsledky této analýzy se mohou promítnout ve slučování některých ministerstev," připustila již dříve vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), která má redukci agend na starost.

"V tom se s paní vicepremiérkou neshodneme," říká přitom ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM). O zániku jeho úřadu se totiž hovoří už několik let.

Zaorálek: Co třeba zřídit ministerstvo slučování?

Redukce agend se nelíbí ani opozici. Podle místopředsedy sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka je jejím smyslem snaha vyhovět personálním rošádám a rozdělení vlivu určité strany na daný resort. "Já se obávám, že se jedná jen o stěhování cedulek," řekl v úterý novinářům Lubomír Zaorálek.

"Nevěřím, že dvě špatně fungující ministerstva se stanou funkčnější a efektivnější, když se sloučí," dodal Zaorálek. "Poradil bych vládě, aby zřídila ministerstvo slučování," dodal ironicky.

Koaliční jednání se podle Schwarzenberga v nejbližších dnech nechystá. O podobě koaliční smlouvy budou zástupci tří vládních stran jednat před Vánocemi, uvedl minulý týden premiér Petr Nečas. "Nemá význam potvrzovat nebo vyvracet jakékoli spekulace," uvedl premiér stroze k jakýmkoli změnám ve svém kabinetu.

Vendula Kalhausová

tyden.cz, 5. 12. 2012, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme