Schwarzenberg: Putin je agresor. Rusko vyhlásilo válku celé EU

Anexe Krymu jako anšlus Rakouska, obsazení českého pohraničí jako obsazení ukrajinského. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) srovnává dění na Ukrajině s tím před druhou světovou válku a označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora.

12. 9. 2014

Bývalý dlouholetý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg stupňuje svou kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Tím, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu, podle něj napadlo celou Evropskou unii. A situaci srovnává s děním před začátkem druhé světové války."Při anšlusu Rakouska západní mocnosti říkaly, že to Rakušané vlastně chtěli. Jako teď obyvatelé Krymu. Stejné to bylo při obsazení našeho pohraničí a pohraničí Ukrajiny. Jak známo, půl roku nato začala válka," řekl předseda TOP 09 v rozhovoru pro HN.

Šestasedmdesátiletý politik se v posledních měsících trochu stáhl z veřejného života. Hlavně odpočíval po náročném volebním roce 2013 – tehdy nejprve sváděl v lednu boj s Milošem Zemanem o Pražský hrad, na podzim pak proběhly předčasné sněmovní volby, v nichž se jeho strana stala nejsilnějším pravicovým uskupením.

Blížící se komunální a senátní volby a také ukrajinská krize jej ale přiměly se vrátit. Minulý týden na svůj facebookový profil napsal: "Povídá se v novinách, že pomalu odcházím, tak bych rád jenom řekl, že jsem tady a neuhnu z cesty."

S tou válkou opatrně

Jeho kritika dění na Ukrajině a opatrného postupu jak české vlády, tak celé EU vyvolala ostré reakce především z řad sociální demokracie. Ta nesouhlasí s jeho aktuálními výroky o tom, že je Evropa ve válce s Ruskem a že agresora, jako je Putin, nelze zastavit diplomatickými prostředky.

"Situace je řešitelná jen diplomatickou cestou. Nyní se zdá, že se objevuje světlo v tunelu v podobě jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Podobně neuvážené výroky a nešťastná historická přirovnání mohou situaci jen zkomplikovat," odmítl Schwarzenbergovy teze předseda Poslanecké sněmovny a zahraničněpolitický expert ČSSD Jan Hamáček. O nutnosti uklidnit, ne dále vířit dění, opakovaně hovoří i ministr zahraničních věcí za ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Musíme postupovat tvrdě… Jen když bude Putin na svůj postoj citelně doplácet, při dalším kroku zaváhá," vyzval předseda poslaneckého zahraničního výboru Schwarzenberg. Chybou podle něj bylo jak to, že Evropa ekonomické sankce dávkovala, tak to, že se příliš často hovoří o jejich dopadu na tuzemskou ekonomiku.

"Svoboda a zachování mezinárodního práva jsou priority i nad hospodářskou otázkou," dodal exministr. Přísnější protiruské sankce má EU nasadit dnes, dohodli se včera velvyslanci zemí osmadvacítky. 

Nesouhlas ČSSD s exministrovým ostrým slovníkem není překvapivý, opatrnější výrazy by ale volil i momentálně hlavní Schwarzenbergův politický spojenec, šéf ODS Petr Fiala: "Asi bych nepoužil formulaci, že jsme ve válce s Ruskem, v té bych byl nerad. Že jsme svědky porušování mezinárodních dohod a že tomu je třeba čelit, je ale fakt."

Umírání kamarádů

Ačkoli v minulosti několikrát ohlásil svůj ústup z politické scény, nyní tvrdí, že nekončí a že zkraje roku 2015 bude chtít obhájit potřetí post v čele TOP 09. Nedávno podstoupil velké lékařské vyšetření v Rakousku, kde částečně žije, a hlásí, že "všechno je v pohodě".

Důvody, proč loni a předloni opakovaně pochyboval o své budoucnosti v české politice, byly údajně hodně osobního rázu. "Trochu mě tehdy ovlivnila nemoc mého mladšího bratra, která se táhla dlouhé dva roky. Letos v květnu zemřel. Když vám umírá mladší bratr a spousta vašich nejlepších kamarádů, to vás přivede k zamyšlení," řekl s odkazem na nedávná úmrtí Václava Havla či básníka Ivana Magora Jirouse.

Jeho popularita bude v říjnových volbách pro TOP 09 klíčová. Strana, za niž v minulých týdnech a měsících nejvíc vystupoval u veřejnosti nepříliš populární exministr financí Miroslav Kalousek, totiž rozvolňuje své spojení s hnutím Starostů a nezávislých. A stále marně hledá silnou tvář, která by ji kromě Schwarzenberga či Kalouska mohla jednou vést.

Kateřina Surmanová

ihned.cz, 12. 9. 2014, rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme