Schwarzenberg přiměl Dobeše k odvolání Bátory

30. 8. 2011

Patová situace ve vládě asi brzy skončí. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který trvá na odstoupení personálního ředitele Ladislava Bátory, totiž přiměl ministra školství Josefa Dobeše (VV) k tomu, že Bátoru odvolá. Podle zdroje z TOP 09 se Schwarzenberg sešel včera v podvečer s Dobešem a domluvil se s ním, že ministr školství od 1. září odvolá Bátoru z funkce ředitele personální sekce.

 

Má být vicekancléřem pro majetkové věci

„Bátora zůstane pracovat na ministerstvu školství v nějaké podřadné funkci,“ řekl Právu člen TOP 09. Podle šéfa poslanců VV Víta Bárty se má Bátora stát vicekancléřem ministerstva pro majetkové záležitosti. To potvrdil Dobeš, který večer Právu řekl: „Od 1. září Ladislav Bátora končí jako šéf personálního odboru ministerstva školství a stává se mým vicekancléřem pro majetkové věci.“ První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek Právu řekl: „Samozřejmě mě to těší, ale mrzí mě, že pan Schwarzenberg musel uplatnit svoji autoritu tam, kde selhala autorita pana premiéra.“

„Ustoupit můžeme koaličním partnerům v jiných věcech, ale nikoli v té zásadní. Pro mě je nepřijatelné, aby byl takový člověk s názory pana Bátory na ministerstvu školství a zvláště na personálním oddělení,“ uvedl Schwarzenberg.

„Není možné, aby zrovna u nás, kde zemřela řada lidí v koncentráku, byla popravena či skončila na nucených pracích v Říši, byl takový člověk na takovém prominentním místě,“ doplnil Schwarzenberg.

Samozřejmě mě to těší, ale mrzí mě, že pan Schwarzenberg musel uplatnit svoji autoritu tam, kde selhala autorita pana premiéra,“ řekl Miroslav Kalousek.

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák byl večer překvapen. Podle jeho slov v ČT dohoda zněla, že Bátora zůstane řadovým úředníkem, nikoliv že bude takříkajíc vykopnut nahoru. Podle něj to narušuje elementární důvěryhodnost dohody Schwarzenberg–Dobeš. Nicméně za důležité Polčák považuje, že Bátora zmizí z exponovaného místa personálního šéfa. Včerejšímu převratnému večernímu vývoji předcházela nedělní utajovaná schůzka Schwarzenberg a s Dobešem a Bártou. Uskutečnila se hned po Schwarzenbergově návratu z rakouských lázní.

Podle Schwarzenberga se už rýsovalo řešení. Doufal, že se gordický uzel podaří rozetnout dnes na koaliční schůzce. „Ustoupit můžeme koaličním partnerům v jiných věcech, ale nikoli v té zásadní. Pro mě je nepřijatelné, aby byl takový člověk s názory pana Bátory na ministerstvu školství a zvláště na personálním oddělení,“ uvedl Schwarzenberg. Šéf diplomacie nedávno v Právu připodobnil fungování Bátory na školství, jako kdyby pedofil dělal ředitele dívčí školy. Bátorovou rezignací z postu podmiňuje TOP 09 svou účast při jednáních kabinetu. „Není možné, aby zrovna u nás, kde zemřela řada lidí v koncentráku, byla popravena či skončila na nucených pracích v Říši, byl takový člověk na takovém prominentním místě,“ doplnil. Schwarzenberg se v neděli vrátil z dovolené a zavolal Bártovi a Dobešovi.

„Tento spor určí směr české politiky“

„Poněvadž jsem tady nebyl, tak jsem zavolal všem, kteří v tom hrají. Velice zdvořile mě vyslechli a pak jsme diskutovali,“ řekl Schwarzenberg Právu. Dobeš potvrdil, že šlo o neformální schůzku: „Bez nějakého závěru jsme se rozešli.“ Ministr zahraničí včera při projevu k českým velvyslancům v Praze prohlásil, že spor o Bátoru je zásadní téma, neboť určí směr české politiky. „Otázka ochrany lidských práv a včasného boje proti fašizujícím tendencím je pro mě klíčovou otázkou mého celého politického života. To není nějaká povrchní letní bouře během okurkové sezóny,“ řekl.

ODS po včerejším zasedání výkonné rady zopakovala, že „výroky jednoho kontroverzního subalterního úředníka jsou nedůstojnou záminkou pro bojkot jednání koaličního kabinetu v klíčovém okamžiku schvalování reforem a přípravy státního rozpočtu“. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se TOP 09 svými výroky „dostala do pasti“ a ultimáty zabraňuje řešení situace.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík soudí, že by měl zasáhnout premiér. „Když neodvolá ministr školství Bátoru, měl byl premiér odvolat Dobeše,“ řekl v rádiu Impuls. Špičky koalice se sejdou dnes před zahájením schůze Sněmovny. Kromě Bátory se bude probírat i daňová a sociální reforma.

Oldřich Danda, Lukáš Bek

Právo, 30. 8. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme