Schwarzenberg: Podpoříme české IT firmy a filmaře

31. 5. 2011

Čeští manažeři firem podnikajících v informačních technologiích se představují v centru počítačového průmyslu, v Silicon Valley v Kalifornii.  Svou přítomností se je snaží podpořit i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je od soboty v USA na týdenní pracovní cestě.

Ministr Schwarzenberg vystoupí v Silicon Valley na semináři o IT v České republice. A jak v Ranním Radiožurnálu uvedl washingtonský zpravodaj ČRo Vít Pohanka podnikatelé mu potvrdili, že jim přítomnost ministra tak trochu otevírá dveře. „Že se prostě setkají s lidmi, se kterými by jinak pro ně bylo mnohem těžší ne-li nemožné se sejít.  Američtí partneři je prý neberou až tak vážně, dokud nevidí, že za nimi stojí i česká vláda,“ uvedl zpravodaj.

V Kalifornii jsou i zástupci českého filmového průmyslu, kterým bude věnovaná hlavně druhá část návštěvy Kalifornie, zítra a pozítří v Los Angeles. Filmaři v rozhovoru se zpravodajem uvedli, že pro to, aby Hollywood bral ČR a možnosti, které se tam pro natáčení nabízejí, vážně, jsou návštěvy politiků spíš jednou z podmínek než zárukou úspěchu. „Když na sebe nějaká země neupozorňuje, nedává důrazně najevo, že  je ochotná dávat třeba filmařům pobídky, nemůže počítat s tím, že uspěje. Konkurence je totiž obrovská a ČR a zejména Praha hodně ustupovala v konkurencí jiných zemí střední a východní Evropy a tato cesta je jedním z počinů, jak se to snaží česká vláda i filmaři změnit.“

Vít Pohanka

zpravy.rozhlas.cz, 31. 5. 2011, Rubrika: Amerika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme