Schwarzenberg podává trestní oznámení na lživou kampaň

Karel Schwarzenberg v pátek podá trestní oznámení kvůli lživým výrokům na svou osobu. "Je to svinstvo, když se lže," řekl kandidát na prezidenta.

25. 1. 2013

K radikálnímu kroku se Schwarzenberg odhodlal poté, co v deníku Blesk vyšel inzerát, který Schwarzenberga obviňuje ze spojení se zástupcem sudetských Němců Berndem Posseltem nebo z plánu na navracení majetku sudetským Němcům.

"Původně jsem nechtěl komentovat lživé výroky Miloše Zemana, jeho volebního týmu ani jeho podporovatelů. Ale musím se důrazně ohradit proti dnešní inzerci v deníku Blesk, která mimo jiných lží je podle stanoviska právníků nejenom porušením volebního zákona, ale i šíření poplašné zprávy," uvedl Schwarzenberg.

Zvláště se ohradil proti tvrzení, že "připravuje půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců."

"Chci zdůraznit a řekl jsem to již několikrát, že ničí majetek v České republice není a ani v budoucnosti nebude ohrožen. Nikdy jsem se nezastal jediného válečného zločince. Je to nehorázná lež. Je to proti mému celoživotnímu přesvědčení," dodal ministr zahraničí.

Kdo za inzerátem v Blesku stojí, není jasné. Zemanův volební tým se od něj distancoval. "Volební tým Miloše Zemana, SPOZ ani sdružení Přátel Miloše Zemana nemají s inzerátem nic společného," uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Vydavatel Blesku odmítl totožnost zadavatele sdělit. Podle ministerstva vnitra zadavatel reklamy i vydavatelství porušili zákon.

"Propagace nebo volební agitace šířené prostřednictvím komunikačních médií musí obsahovat informaci o jejich zadavateli a zpracovateli; to platí obdobně i pro sdělení v neprospěch kteréhokoli kandidáta na funkci prezidenta republiky," píše se v zákoně o přímé volbě prezidenta.

Sankce? Nejsou

Postihnout toto porušení zákona ale bude zřejmě bude problematické. Podle ministerstva vnitra totiž v zákoně není stanovena žádná přímá sankce.

"Se sankcemi bude problém. Otázkou totiž je, zda se vůbec podaří dohledat konkrétní osobu, která tento inzerát podala. Je tu sice ještě teoretická možnost postihu přímo vydavatele, ale ta je skutečně spíše jen teoretická." "Zákon o volbě prezidenta je ve spoustě ohledů bezzubý," uvedl Robert Cholenský, právnik z Ligy lidských práv.

Ministerstvo navrhuje pouze krajní možnost - zpochybnit platnost voleb. "Návrh na neplatnost volby prezidenta může podat navrhovatel, má-li za to, že byla porušena ustanovení zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledek volby prezidenta," uvedlo ministerstvo.

Lucie Kudláčková

aktualne.cz, 25. 1. 2013, rubrika: Prezidentské volby 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme