Schwarzenberg: Nečasův výrok je jedinečná blbost

Kvůli projektu sKaret probíhá přestřelka mezi TOP 09 a ODS už několik týdnů.  Naposledy se do projektu premiér Petr Nečas (ODS) "obul" v pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny - TOP 09 prý nechce od sKaret ustoupit, neboť se bojí trestního stíhání. Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg jeho slova odmítá - výrok předsedy vlády označil za "jedinečnou blbost".

12. 4. 2013

"Ach jo. Bohužel je rok před volbami. Koaliční strany na sebe začínají útočit. Musíme to vydržet. Samozřejmě je to jedinečná blbost, ale začíná předvolební boj a podobné útoky lze očekávat," reagoval na Nečasova slova pro on-line deník TÝDEN.CZ Schwarzenberg.

Podle něj se teď uvidí, zda koalice vydrží v podobné atmosféře fungovat celý rok do dalších voleb. "My jsme plní dobré vůle, ale po nějaké době nám také trpělivost přeteče," dodal.

Schwarzenberg: Musíme to vydržet. Samozřejmě je to jedinečná blbost, ale začíná předvolební boj a podobné útoky lze očekávat

TOP 09 chce zrušení projektu podle premiéra zabránit kvůli ješitnosti, skrytým zájmům nebo ze strachu. "Anebo to mohou být obavy z toho, že když tento projekt rozjeli a teď by ho zrušili, tak by případné kompenzace mohli vzít někteří hyperaktivní plukovníci a podplukovníci jako velmi dobrou záminku k trestnímu stíhání," řekl deníku premiér. Trvá na tom, že vláda by měla od projektu odstoupit - i kvůli jeho ceně. "Když si budete chtít pořídit kartu, seženete ji standardně za 80 korun, firma ji dodává za 240 korun. Běžná cena v Evropě jsou tři eura," dodal v rozhovoru pro Hospodářské noviny Nečas.

Jak se dalo očekávat, TOP 09 se jeho výroky nelíbí. "Jsem v Dublinu na setkání ministrů financí Evropské unie. Na nepříliš promyšlené a nepřesné výroky pana premiéra, které vycházejí z jeho nervozity, nemám čas reagovat, protože musím pracovat," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Kalousek.

Kalousek: Na nepříliš promyšlené a nepřesné výroky pana premiéra, které vycházejí z jeho nervozity, nemám čas reagovat, protože musím pracovat

Ministryně práce a sociálních věcí, pod niž projekt spadá, Ludmila Müllerová, kvůli svému pracovnímu vytížení k výroku premiéra odmítla dát vlastní stanovisko. "MPSV na to nebude v tuto chvíli reagovat," řekla její mluvčí Štěpánka Filipová.

"Nemyslím si, že je to relevantní výrok. TOP 09 se nemusí žádných trestních stíhání obávat. Aspoň ne odůvodněných. Dnes je to tak, že každý může podat trestní oznámení na kohokoliv, a přestože se ti lidé později očistí, tak to výrazně změní život jejich i jejich blízkých. Že by se kdokoliv z TOP 09 měl obávat důvodného podezření nebo obvinění, to naprosto vylučuji," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ poslankyně a členka sociálního výboru Gabriela Pecková (TOP 09).

Pecková: Nemyslím si, že je to relevantní výrok. TOP 09 se nemusí žádných trestních stíhání obávat. Aspoň ne odůvodněných

Z povzdálí sleduje spor mezi ODS a TOP 09 nejmenší koaliční partner, LIDEM. "Politickou mediální roztržku vyvolanou Petrem Nečasem, který se proti sKartám vyhraňuje až nyní, považujeme za úsměvnou. V nastálé situaci by měl každý odpovědný politik hlavně hledat ekonomicky nejvýhodnější řešení pro daňového poplatníka," napsala on-line deníku TÝDEN.CZ vicepremiérka Karolína Peake.

Slova premiéra odmítla i Česká spořitelna, která karty poskytuje. Karta prý splňuje specifické požadavky MPSV z veřejné obchodní soutěže - obsahuje komerční certifikát, identifikační funkce, fotografii držitele - a tím pádem ji nelze srovnávat s jinou platební kartou na trhu. "Výrobní cena karty je obchodním tajemstvím mezi námi a dodavatelem, nicméně jednotkové náklady na výrobu karty odpovídají standardní ceně na trhu pro tento typ produktu," uvedl Jan Holinka z tiskového oddělení spořitelny. Cena 240 korun je prý sazebníková a odráží v sobě kromě výrobních nákladů také náklady za distribuci, tisk a zaslání PIN.

(kab)

tyden.cz, 12. 4. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme