Schwarzenberg: Malé země to nyní mají v EU těžší

13. 10. 2011

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se vliv malých členských zemí v Evropské unii po přijetí lisabonské smlouvy zmenšil.

Na přednášce v institutu Chatham House v Londýně Schwarzenberg ve čtvrtek také vyslovil obavu z důsledků dvourychlostní Evropy, tedy různého vývoje a rozhodování zemí eurozóny a ostatních členů unie.

Pode Schwarzenberga Evropa lisabonskou smlouvu ještě nestrávila a hledá novou rovnováhu, jak mezi evropskými institucemi, tak mezi institucemi a státy a také mezi jednotlivými členskými zeměmi. Český ministr se domnívá, že větší státy získaly po jejím přijetí větší vliv.

Malé země tak prý například oslabil menší význam rotujícího předsednictví unie plynoucí z lisabonské smlouvy. Také rozšíření až na 27 členů vedlo k tomu, že jsou řady dlouhých schůzek, ale nakonec často rozhodují třeba jen dvě země, řekl Schwarzenberg, "takže je neustálé napětí mezi legitimitou a efektivitou".

Dal najevo obavy z důsledků dvourychlostní Evropy, konkrétně vývoje zemí eurozóny a ostatních států unie, které by podle něj mohly být ponechány stranou. "Když se jede dlouho v pomalejším pruhu, tak může nastat pokušení, že se vyjede z dálnice. Nebo, že vás někdo vystrčí," dodal Schwarzenberg.

ČTK

aktualne.cz, 13. 10. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme