Schwarzenberg do všech schránek

Dnes nebo zítra, podle toho, jak budou doručovatelé pilní, by měla každá domácnost najít v poštovní schránce dopis od Karla Schwarzenberga.

24. 10. 2012

V dopise, který má Právo k dispozici, prezidentský kandidát TOP 09 vzpomíná na to, že několik let sloužil na Pražském hradě po boku Václava Havla. „Někdy se sám sebe ptám, jestli poté, co jsme zažili tak velikého prezidenta, není ode mne troufalé se o tento úřad ucházet.“ Kandiduje podle svých slov, protože se mu nelíbí, kam směřuje česká společnost. „Cítím, že se ideály listopadu 1989 i odkaz těch, kteří bojovali za svobodu během nacistické okupace a vlády KSČ, pomalu vytrácejí.“

Za dvacet let demokracie jsme podle Schwarzenberga zanedbávali „to nejdůležitější, totiž nastolení vlády práva a spravedlnosti“. Proto každého vyzývá, aby přišel k volbám.

„Je čas přestat přemýšlet o tom, co by stát měl udělat pro nás, a zvážit, co každý z nás může udělat – a promiňte mi to staromódní slovo – pro naši vlast.“ Dopis končí svým oblíbeným rčením: „Hlásím se do služby.“

Dopis do čtyř miliónů domácností dodá Česká pošta. Schwarzenberg zaplatí čtyři milióny. Podobně Miloš Zeman v létě poslal petiční archy do dvou miliónů domácností a nyní se chystá rozeslat čtyřem miliónům svůj životní příběh.

Oldřich Danda

Právo, 24. 10. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme