S lobbisty se nebavím, říká Polčák

11. 6. 2010

Nové politické hvězdy 30letý Stanislav Polčák budí dojem zásadového a nekompromisního politika

 

Když se před dvěma týdny stal poslancem za TOP 09, zazvonil mu telefon. Na druhém konci se ozval hlas lobbisty z okolí starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS), který v té době bojoval o svou politickou budoucnost.

„Nemohli bychom se potkat?“ zeptal se lobbista. „Absolutně nemám potřebu se s vámi scházet. Takhle já nepracuju,“ uťal ho rázně nový poslanec.

Sympatické gesto. Netajme proto jméno jeho majitele - Stanislav Polčák, doktor práv, vysokoškolský pedagog a nový „obyvatel“ jedné z lavic ve Sněmovně.

Svou kariéru ve vysoké politice začal nekompromisně. „Věřím, že postupnými kroky lze korupci a klientelismus výrazně omezit,“ prohlašuje Stanislav Polčák. Odmítnutí setkání s lobbistou je zatím pouhým gestem. Polčák však slibuje, že je přetaví v boj za čistší politiku a veřejnou správu. Uvidíme.

Specialista na autorské právo už nyní spolupracuje s nevládní organizací Růžový panter na návrzích protikorupčních a bezpečnostních opatření ve veřejné správě.

„Korupční prostředí nezmizí ihned, ale je třeba přijmout opatření pro jeho eliminaci - například vyšší specializaci u státních zástupců, policie i soudců,“ říká Polčák.

Ten byl v minulosti jedním ze zakladatelů Evropských demokratů ve Zlínském kraji. Pracoval také jako asistent poslance europarlamentu Tomáše Zatloukala. Byl také zvolen místostarostou obce Vysoké Pole.

Veřejně se zasazoval o to, aby byla zrušena nebývale široká imunita zákonodárců. A také aby krajští radní museli zveřejňovat své majetkové poměry.

S Evropskými demokraty se Polčák nerozešel v dobrém. Když se stal místopředsedou Starostů a nezávislých a dvojkou na pražské kandidátce TOP 09, obvinila jej strana z krádeže milionů korun, které prý měla dostat od státu za volby. Nebyla to však pravda. „U mě byly peníze pouze v úschově a vyplatil jsem je tomu, kdo je podle ministerstva jejich legálním příjemcem. Tedy Spojeným demokratům - sdružení nezávislých,“ vysvětlil Polčák.

 

PROFIL Stanislav Polčák (30) Právník, vysokoškolský učitel, místopředseda hnutí Starostové a nezávislí. Pracoval jako místostarosta obce a asistent v Evropském parlamentu. Jako poslanec se chce specializovat na boj proti korupci či na církevní restituce.

 

MF Dnes, 11. 6. 2010, Rubrika: Z domova, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme