Roztočil: Porody jako v "obýváku"

29. 2. 2012

Přestavba v jihlavské porodnici je u konce. Stála 10 milionů korun. Během tří týdnů vznikly nové pokoje navozující domácí prostředí.

Znáte pořad o bydlení Jak se staví sen? Podobně jako televizní designéři si mohla připadat Soňa Janderková z Jihlavy. Navrhla proměnu čtveřice pokojů v jihlavské porodnici - tak aby to tam vypadalo podobně jako doma v obýváku. Proměna porodnice se uskutečnila během tří týdnů. Stála 10 milionů korun.

„Klientkám nabídneme unikátní přirozené prostředí pro porod. Pokoje nejsou zařízené jako klasické nemocniční pokoje s bílými stěnami a kachličkami. Přibližují se maximálně domácímu prostředí. Na stěnách jsou barevné tapety (například s motivy květin - pozn. redakce), je tam příjemný nábytek a příjemné osvětlení,“ vyjmenoval primář jihlavské porodnice Aleš Roztočil.

„V pokoji se bude příjemně cítit i doprovod rodičky,“ dodal lékař. Jihlavská porodnice se zároveň rozhodla zrušit poplatek za účast blízké osoby u porodu.

V nových pokojích už se podle Aleše Roztočila narodilo 24 dětí. „Zhruba týden už v tomto novém prostředí rodíme,“ řekl primář. „Samé růžové děti,“ usmíval se jeho kolega Milan Svojsík, šéf dětského oddělení.

Projekt přebudování pokojů v jihlavské porodnici ležel asi čtyři nebo pět let v šuplíku. Nyní se spojily krajské, nemocniční a soukromé peníze i odvaha ředitele nemocnice, a investice tak mohla být uskutečněna.

Je možné rodit i ve vaně

Ženy v Jihlavě mohou rodit i ve vaně. „Jen ,letiště‘ na pokojích nemáme, na tom by se rodilo blbě. Porodní křesla ale do interiéru zapadají,“ poznamenal primář.

„Byli bychom rádi, aby matky nerodily doma. Takových žen je podle průzkumů asi osm procent,“ řekl Milan Svojsík. „Domácí porody jsou obrovsky riskantní,“ připojil se také ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Změny v chodu porodnice s novým designem pokojů žádné nenastanou. Pokoje se zcentralizovaly, jsou umístěné okolo „velína“.

Součástí porodnice je i operační sál pro případ císařského řezu a nejmodernější technika.

„Nikde v tuzemsku nejsou porodní pokoje, které by imitovaly obývací pokoj,“ tvrdí Aleš Roztočil. Například ve Švédsku zažil podobný koncept, kdy mohla být u narození dítěte dokonce celá rodina. „A otec mohl sledovat televizi. Až tak uvolněné to tady nebude,“ řekl Roztočil.

Součástí nově rekonstruovaného porodnického oddělení v jihlavské nemocnici je také „vzdělávací“ místnost, ve které se budoucí maminky připravují na početí dítěte. I tato místnost je zařízena v domáckém stylu.

Budoucí maminky si mohou vybrat, na kterém domácím pokoji budou rodit - každý z nich je zařízený v jiném stylu. Rovněž chodby na oddělení zdobí tapety a designový nábytek.

„Díky porodu v přirozeném prostředí jsou rodičky psychicky a také fyzicky uvolněné a celý porod pak probíhá klidněji s menší bolestivostí a menším rizikem případných komplikací,“ doplnila mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.

Podle průzkumu internetových stránek Babyweb.cz touží více než třetina žen po co možná nejpřirozenějším porodu v porodnici. Osloveno bylo 6 500 českých maminek. Za pobyt v nových jihlavských porodních pokojích si rodičky nic nepřiplácejí.

Jaroslav Paclík

Mladá fronta DNES, 29. 2. 2012, Rubrika: Vysočina, str. 1

Štítky
Osobnosti: Aleš Roztočil
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme