Redukcí úřadů chce Heger ve zdravotnictví uspořit sto miliónů

15. 3. 2012

Ministr zdravotnictví chce redukcí agend, úřadů a institucí, které řídí, uspořit do konce příštího roku 100 miliónů korun s tím, že v každém dalším roce by byly úspory stejné.

„Jde celkem o deset opatření a nejsou to pouhé škrty či hledání úspor za cenu redukce poskytovaných služeb. Cílem je zjednodušení administrativy a zefektivnění odborného fungování institucí,“ řekl ve středu novinářům Marek Ženíšek, první náměstek ministra zdravotnictví.

Například se má sloučit Ústav zdravotnických informací a statistiky a Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy, čímž se uspoří zhruba sedm miliónů korun. Největší úspora ale má přijít sloučením zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a vojenské.

V tomto případě se má zrušit 69 pracovních míst a úspora by měla být 70 miliónů korun. „Během dvou až tří týdnů vláda projedná sloučení obou ministerstev.

Endokrinologický ústav čeká stěhování

"Je pak na správních radách uvedených ministerstev krok učinit,“ řekl Martin Plíšek, náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu.

Naopak ministerstvo zdravotnictví je proti sloučení zdravotní pojišťovny Metal Aliance a Průmyslové. Heger k tomu řekl, že „na trhu zdravotních pojišťoven by mělo zůstat zhruba pět subjektů a měly by být rovnoměrně rozloženy po celé ČR“.

Sloučit se má i Endokrinologický ústav, který dosud sídlí vedle Národního divadla v Praze s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny.

Univerzitní nemocnice

Podle Ženíška by tento úkol měl být splněn nejdéle do konce volebního období, tedy do roku 2014, a úspora zhruba pět miliónů korun vznikne zejména tím, že se uspoří nájem současných prostor, kde Endokrinologický ústav sídlí. Od roku 2014 mají vzniknout univerzitní nemocnice, které se vytvoří ze současných fakultních nemocnic. Úspory mají být v řádu stovek miliónů korun.

Ředitele univerzitní nemocnice bude jmenovat správní rada, a to znamená, že ministerstvo zdravotnictví už nebude velké nemocnice řídit, jako je tomu dosud. Pouze ve správní radě bude mít své zástupce.

Na dotaz Práva, co po tomto kroku ministerstvo zdravotnictví ještě vlastně bude ve zdravotnictví řídit, Plíšek uvedl, že toho mnoho nebude a ministerstvo se bude soustředit na vytváření legislativního zázemí pro dobré fungování zdravotnictví.

Úsporné kroky ministerstva

1) Sloučení Ústavu zdravotnických informací a statistiky a Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy

2) Zrušení Zdravotnického zásobování krizových stavů

3) Integrace Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně

4) Převod činností Referenční laboratoře přírodních léčivých zdrojů do zdravotních ústavů

5) Integrace Endokrinologického ústavu do IKEM

6) Sloučení Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny

7) Redukce čtrnácti zdravotních ústavů na dva

8) Odstranění duplicitních činností zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu

9) Zrušení oznamovací povinnosti při zavádění kosmetických prostředků na trh

10)Transformace fakultních nemocnic na univerzitní nemocnice

Václav Pergl

Právo, 15. 3. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme