Putnová: Ať jsou státní maturity i přijímačkami

Návrh poslankyně Anny Putnové

3. 5. 2011

Podle brněnské poslankyně a děkanky podnikatelské fakulty Anny Putnové (TOP 09) by do dvou let mohly státní maturity nahradit přijímačky na většině vysokých škol. Představitelé brněnských univerzit jsou však k návrhu skeptičtí.

Místo písemky, testu či pohovoru pouze vysvědčení ze státní maturity. To by mělo, podle předsedkyně poslaneckého školského výboru Anny Putnové, již za dva roky stačit k přijetí na většinu vysokých škol v Česku. Oznámila to včera, v době, kdy středoškoláci začali poprvé maturovat podle jednotných pravidel.

Brněnské univerzity se k tomu zatím, s výjimkou Vysokého učení technického, staví převážně zdrženlivě. „Děkanové z jednotlivých univerzit, kteří rozhodují o konkrétní podobě přijímaček, nyní budou dva roky státní maturity sledovat. Pokud se osvědčí, věřím, že jimi většina škol současné přijímací řízení nahradí,“ uvedla Putnová která je kromě poslankyně i děkankou Fakulty podnikatelské VUT a předsedkyní brněnské TOP 09.

Hlavní výhodou je podle ní možnost srovnávání studentů z jednotlivých středních škol. „To bylo dosud u zohledňování maturitního vysvědčení při přijímačkách velmi sporné,“ poukázala poslankyně na fakt, že některé školy hodnotily méně přísně. Využití státních maturit coby vstupenek na univerzity by podle ní motivovalo více studentů k tomu, aby si volilo těžší verzi. Dnes si totiž drtivá většina vybrala lehčí podobu zkoušky.

Návrhu je velmi nakloněn nadřízený Putnové, rektor technické univerzity Karel Rais.„Já jsem pro, pokud budou splněny dvě podmínky: povinná maturita z matematiky a volba těžší verze zkoušky,“ vysvětlil šéf školy, která má v současnosti 24 tisíc studentů.

Nejžádanější vysoká škola v Česku, Masarykova univerzita se k myšlence staví zdrženlivě. „Naše přijímačky mají otestovat zejména schopnosti uchazečů studovat na vysoké škole. Protože státní maturity ještě neproběhly, nelze zatím určit ani to, zda by naším kritériím vyhovovaly,“ vysvětlila mluvčí Tereza Fojtová, proč zatím na škole o změně v přijímacím řízení neuvažují.

Na Mendelově univerzitě připadá tato změna do budoucnosti v úvahu pouze u některých oborů, například na ekonomické fakultě. „U některých specializovaných oborů, jako je například zahradní architektura, ale nevidím možnost, jak by státní maturita nahradila talentové zkoušky,“ sdělila mluvčí univerzity s více než deseti tisíci studenty Kateřina Brettschneiderová Loutocká. Nápad poslankyně Putnové úplně vylučují na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno. „Státní maturity nemohou v žádném případě suplovat požadavky našeho stávajícího přijímacího řízení. Farmaceutická fakulta klade vysoké nároky na znalosti studentů z biologie, chemie a fyziky,“ uvedla proděkanka farmaceutické fakulty Radka Opatřilová. Na základě maturity odmítá přijímat i nejmenší brněnská veřejná vysoká škola - Janáčkova akademie múzických umění. „Státní maturita pro nás nemá žádnou relevanci. Nebereme nikoho, kdo se umění odmala nevěnuje. Rozhodující jsou talentové zkoušky,“ vysvětlil rektor Ivo Medek.

 

Aleš Černý

Mladá fronta DNES, 3. 5. 2011, Rubrika: Brno, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme