První den očima poslance: Bludiště chodeb a nové tváře

Přečtěte si, jak prožíval jednání v Poslanecké sněmovně nováček Jiří Koubek

"Já jsem si teď v MHD studoval jednací řád a stenozáznamy z minulých schůzí," říká novopečený poslanec Jiří Koubek (TOP 09) v devět hodin ráno u dveří do Sněmovny, kde se zákonodárci chystají na složení slibu. Ještě předtím stihl odvézt syna do školy a stavit se na radnici Prahy-Libuš, kde od minulých voleb dělá starostu. To byla jeho první zkušenost s politikou, ve Sněmovně si stejně jako desítky dalších odbývá premiéru.

26. 11. 2013

"Vy se tu určitě vyznáte líp než já," směje se, ale cestu do své kanceláře bludištěm chodeb najde bez problémů, cestou se zdraví s předsedou klubu Petrem Gazdíkem. Kolem zrovna prochází muž v obleku a stěžuje si, že už se dvakrát ztratil. "Tak to jste určitě nový poslanec. Gratuluji ke zvolení," ušklíbá se škodolibě Gazdík. Malou kancelář Koubek sdílí se dvěma kolegy. Moc místa tu není, u stolu se musí poslanci střídat se svými asistentkami.

Boj o prostor se vede i v nedaleké kuchyňce, kam zamíříme pro kávu. "Copak tady potřebujete v té kuchyňce?" ptá se příchozí. Jedna z asistentek, v domnění, že jde o starostlivého zaměstnance Sněmovny, oznamuje, že chybí hrníčky a Jar. Muž se ale představí jako poslanec hnutí ANO. "A vy jste si sem snad něco donesli? To jsme si tu zařídili my," vykazuje návštěvníky. Členové TOP 09 tedy mají smůlu, kávovar patří Andreji Babišovi. Pro kávu musíme do zázemí klubu o patro výš. Tam je přívětivěji, na odkapávači se už před desátou dopolední kupí použitá štamprlata.

A odtud rovnou na prohlídku sálu Sněmovny. "Byl jsem tam poprvé. Ta místa jsou dost stísněná a neergonomická. Člověk si ani nemá kam položit papír," není Koubek s vybavením sálu příliš spokojen. Focení na průkazku kvůli frontě vzdáváme. Místo toho Koubek absolvuje krátké školení, jak zacházet s hlasovacím zařízením. "Popravdě jsem moc nepochopil to přihlašování do diskuse, ale nevadí. To si dozjistím," přiznává a odchází převzít osvědčení o zvolení z rukou ministra Martina Peciny.

Zatímco část poslanců ještě čeká v sále, Koubek s osvědčením v ruce vyklouzne ven a jde si zařídit fotografii. Problém s frontou "po mazácku" vyřešen.

Po obědě je potřeba vyhledat služby IT pracovníků. Zatímco se zabývají notebookem, vykládá Koubek o tom, co chce ve Sněmovně vlastně dělat. Ať už se ale pustí do jakéhokoli tématu, vždycky skončí u příkladu na své městské části. Stíhá probrat omezení hazardu (Praha-Libuš jako jedna z mála podporuje nulovou toleranci), územní plán i předškolní péči.

"Slyšel jsem, že lidovci nechtějí dětské skupiny. A přitom hodlají zaručit místo ve školkách. Víte, kolik to stojí? Jedna třída až 6 milionů. A já mám 12 milionů na celou oblast školství ročně," kroutí hlavou.

Večerní párty

Samotná schůze je krátká. Koubek stejně jako ostatní poslanci složí slib a je představen jako člen volební komise. Znovu se zákonodárci podle jednacího řádu sejdou až ve středu.

"Nevypadá to moc dobře. Lidi si řeknou, že si sem jdeme jen na hodinu a pak vyrazíme domů. Jednací řád je v tomhle trochu hloupý, ale je to náš jednací řád, dodržovat ho musíme," krčí rameny Koubek.

Sám ale domů ještě nemíří. Poslance TOP 09 totiž kolem páté čeká schůzka, na které se mají lépe poznat. "Párty? No to je trochu silné slovo," loučí se poslanec.

Lucie Kudláčková

aktualne.cz, 26. 11. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme