Projekt sKaret není předražený, tvrdí TOP 09 i spořitelna

Napětí, které ve vládní koalici vyvolává projekt sKaret a jejich další osud, roste. TOP 09 i Česká spořitelna (ČS) se včera ostře ohradily proti tvrzení premiéra Petra Nečase (ODS), že sKarty jsou až třikrát předražené a vydělává na nich jen firma, která platební systém pro ČS dodává.

14. 4. 2013

Premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl: „Když si budete chtít pořídit kartu, seženete ji standardně za 80 korun, firma ji dodává za 240 korun. Běžná cena v Evropě jsou tři eura (asi 78 Kč).“ Z projektu podle Nečase nemá prospěch stát, úřady práce ani Česká spořitelna, které ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) po jejím vítězství ve výběrovém řízení svěřilo správu celého projektu.

„Nemám žádné informace o tom, že by sKarty byly předražené. Zatím, pokud vím, nestály daňové poplatníky ani korunu. Nepředpokládám, že by to pan premiér nevěděl, takže z jeho strany je to jednoznačně politický boj,“ řekl Právu předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Také Česká spořitelna tvrzení Nečase odmítla. Jednotkové náklady na výrobu karty podle banky odpovídají standardní ceně na trhu pro tento typ produktu, navíc spořitelna se podle své mluvčí Heleny Matuszné pouze držela podmínek uvedených v zadání tendru.

„Karta splňuje specifické požadavky MPSV z veřejné obchodní soutěže, například obsahuje komerční certifikát, identifikační funkce, fotografie držitele, a tím pádem ji nelze srovnávat s jinou platební kartou na trhu. Výrobní cena karty je obchodním tajemstvím mezi námi a dodavatelem, nicméně jednotkové náklady na výrobu karty odpovídají standardní ceně na trhu pro tento typ produktu,“ sdělila Právu Matuszná.

Cena 240 Kč, kterou Nečas uvedl, navíc podle banky není výrobní cenou karty, je pouze sazebníkovou cenou za náhradní kartu.

Sazebníková cena odráží kromě výrobních nákladů také další náklady, např. distribuci karty od výrobce na kontaktní pracoviště úřadu práce, tisk a zaslání PIN (licenční poplatky za komerční certifikát). „Příjemce dávky ani ministerstvo za vydání sKarty nic neplatí, výjimkou je pouze vydání náhradní sKarty,“ zdůraznila Matuszná. S firmou Monet+, která karty dodává, ČS spolupracuje od roku 2002. Společnost tehdy vyhrála výběrové řízení na služby v oblasti čipových karet.

Spor vrcholí

Osud sKaret je prozatím nejasný. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) ve středu kabinetu navrhla, aby karta byla zachována jako identifikátor, leč platební funkce by byly nepovinné. To vláda odmítla. Müllerová nicméně slíbila, že přijde s dalším návrhem, který by sKartám zajistil existenci. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který je zároveň ministrem financí, už předtím kritizoval Nečase jako předsedu, který je ve své straně na odpis.

Premiérův výrok rozzlobil Gazdíka

Včera pak přitvrdil i Gazdík. Rozzlobil ho výrok premiéra, že za snahou zabránit zrušení projektu je buď politická ješitnost lidí v TOP 09, nebo nějaké skryté zájmy lidí, kteří na sKartách chtěli vydělat.

„Chápu, ODS je potápějící se loď. Ale místo toho, aby se konsolidovali, snaží se útočit na nás, což je vidět i z výroků pana ministra Kuby. Místo toho by se měla ODS zaměřit na nebezpečí nástupu levice. Ale zřejmě tu vzniká velká koalice, jak se ukázalo při volbě prezidenta NKÚ, a proto útočí na nás. Považuji to za hloupé,“ řekl Právu předseda poslanců TOP 09.

Drábek projekt hájí

„Premiér to nemá ničím podložené. Nemohu to vnímat jako věcnou polemiku,“ vyjádřila se k tvrzení Nečase o předraženosti sKaret také místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Projektu sKaret se pak zastává i bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), jenž stál u jeho vzniku. Projekt podle něj naplňuje všechny body, které naplnit měl. Nechápe proto premiéra Nečase, který tvrdí, že by měly sKarty skončit.

„Podařil se nám celkem ojedinělý úspěch v tom, že stát za vydávání karet, provoz technických účtů a distribuci sociálních dávek neplatí ani korunu na rozdíl od dosavadního systému vyplácení prostřednictvím České pošty,“ hájí projekt Drábek.

Zdůraznil, že sKartu vlastní více než čtvrt miliónu lidí. Nerozumí proto přísné kritice. „Připadá mi zvláštní, když premiér v podstatě za každou cenu kritizuje kroky ministrů, kteří jsou v jeho vládě za jinou stranu než za ODS,“ dodal.

Premiéra se naopak zastala poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která se věnuje sociální problematice. „Pan premiér má pravdu v tom, jak jsou sKarty drahé. V této chvíli je situace tak vážná, že nevidím jiné řešení než jejich okamžité zrušení,“ řekla Právu Kohoutová.

Sociální karty jsou trnem v oku ale i nejmenší koaliční straně LIDEM a opozici. Sociálnědemokratičtí senátoři poslali do Sněmovny návrh na zrušení sKaret.

Jakub Svoboda, Jan Martínek

Právo, 13. 4. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme