Praha 10 vypsala zakázku na novou radnici za 775 milionů. Kritici ji chtějí za půl miliardy

Zakázku za 775 milionů na stavbu nové radnice vypsala Praha 10. Má zahrnovat vypracování dokumentace, získání vhodných pozemků i stavbu nové budovy. Opozice i občanská iniciativa zakázku kritizují a tvrdí, že už je dávno rozhodnuto.

4. 7. 2014

Ani ne dva týdny před komunálními volbami otevřou radní na Praze 10 obálky s nabídkami na stavbu nové radniční budovy či na rekonstrukci té stávající. Ve hře jsou zejména tři varianty: rekonstrukce budov, kde radnice v současnosti sídlí, stavba nové budovy na ulici Strašnická a stavba na Hagiboru.

Částka 775 milionů, kterou radnice hodlá na nové sídlo vynaložit, je podle kritiků z řad opozice i občanů přemrštěná. Vadí jim i to, že zakázka počítá s tím, že dodavatel pořídí pro budovu nové pozemky i že ji navrhne a postaví.

"Nepřipadá mi rozumné, aby jedna firma dodala kompletně vše. Bude velmi těžké takovou zakázku hlídat a dozorovat," tvrdí zastupitel Prahy 10 Jan Šnajdr (TOP 09).

Obavy má i jedna z organizátorů referenda Ivana Mádrová. "Je jen málo firem, které mohou dodat všechno, pozemky, návrh i samotnou stavbu. Zdá se mi, že zakázka je ušitá na míru," říká Mádrová.

Podle radní Jiřiny Vondrákové (ČSSD) ale rozhodnuto ani zdaleka není. "Ve výběrovém řízení bude vybrána nejlepší nabídka. Sama bych ale byla raději, kdyby se postavila nová budova. Lokalita na Strašnické má výhodu zastávky metra, Hagibor je zase prostornější," uvažuje Vondráková.

Rekonstrukcí ušetříme, tvrdí kritici

Podle kritiků koalice by rekonstrukce stávajících budov stála maximálně půl miliardy, tedy o polovinu méně, než radnice zaplatí i s DPH za novou budovu. "Mám k dispozici odhady asi osmi nezávislých firem, z toho polovina by dokázala budovy zrekonstruovat za 500 milionů," tvrdí Šnajdr.

Radní Vondráková ale s rekonstrukcí nepočítá. "Pracovala jsem tu roky jako úřednice. Vím dobře, že budova je na hlučném místě, v létě je v ní příliš horko. Nedovedu si představit, kam by se všichni zaměstnanci přesunuli v době rekonstrukce. Přesun by celou zakázku prodražil a stálo by to stejně jako nové sídlo," myslí si Vondráková.

S tím ale ani Šnajdr, ani Mádrová nesouhlasí.

"Radnice sídlí ve třech oddělených budovách, které jsou částečně pronajaté. Tyhle smlouvy by se daly vypovědět a úřad sestěhovat do dvou budov, zatímco třetí by se rekonstruovala," shodně tvrdí zastupitel i aktivistka.

A dodávají, že o celé zakázce by mělo rozhodnout až nové zastupitelstvo, které vzejde z voleb 10. a 11. října. Na stejný termín se Ivana Mádrová a další občané snaží svolat referendum, které by mělo dosavadní postup radnice zrušit a nastavit cenový strop zakázky na půl miliardy korun.

Na konci června měla iniciativa v ruce 6 tisíc podpisů z více než 8 tisíc nutných pro vyvolání referenda. Obálky s nabídkami se ale na radnici otevřou 30. září a stavět by se mělo začít už v prosinci.

Zatímco Mádrová se obává, aby radnice neurčila datum referenda na září a nepřidružila ho k volbám do Senátu s tradičně nízkou účastí, jež by referendum zneplatnila, opozice má strach z toho, že současná rada zakázku podepíše těsně před volbami.

"Technicky to není možné," odporuje Vondrákové. A za pravdu jí dává i vedoucí oddělení veřejných zakázek Petr Janů. "Máme tu zákonné lhůty a jen třeba 15 dní na podání námitek proti rozhodnutí. Před volbami se to stihnout nedá," dodává Janů.

Půl miliardy jako strop i na Praze 7

Praha 10 sestavila už vloni pro posouzení tří variant - rekonstrukce, Strašnická, Hagibor - komisi, ve které zasedli i architekti Martin Veselý a David Matásek. Ti ale v únoru z komise odstoupili s tvrzením, že nedostávají dostatečné podklady a na konečnou podobu zakázky nemají vliv.

TOP 09 také obviňovala radnici z toho, že účelově manipuluje studiemi, aby podpořila variantu novostavby.

Nová radnice na Hagiboru by měla stát v blízkosti ulic Vinohradská a Počernická. Pozemky patří společnosti Vinohradská Development. Firma usilovala loni v dubnu o změnu územního plánu tak, aby na parcelách mohla postavit kanceláře a byty.

Zastupitelé ale změnu neschválili a Vinohradská Development spolu se společností Hochtief pak nabídla pozemky pro stavbu nové radnice.

Další městskou částí, která plánuje stavbu nové radnice, je Praha 8, nová budova by měla vyrůst na Palmovce. S cenově nadsazenou stavbou nové radnice měla problém i Praha 7, kde místní v referendu odmítli stavbu, která měla stát jednu miliardu.

Praha 7 přitom mimo jiné uvažovala i o možnosti odkoupení domu, kde až do minulého června sídlilo vydavatelství Economia (vydavatel ihned.cz) – taková varianta by podle odhadů stála 300 milionů. Referendum přineslo finanční strop, stejně jako v případě referenda na Praze 10 nemá nová radnice stát víc než půl miliardy korun.

Kateřina Špičáková

iHNED.cz, 4. 7. 2014, rubrika: Česko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme