Pospíšil: Premiér má skluz, ale prozřel

7. 2. 2019

Co říkáte na poslední reakci premiéra k Vaší novele trestního zákoníku? 
Jsem rád, že pan premiér prozřel a změnil názor. Andrej Babiš dosud nepodporoval zařazení naší novely trestního zákoníku k projednávání v Poslanecké sněmovně. Ten průtah, který trvá půl roku, způsobilo i hnutí ANO.


Nejste naštvaný, že to jde až poté, co na problém upozornil Blesk? 
To mně nevadí. Pro mě je důležité, abychom opravdu řešili problém zvířat. Ten vnímám v rovině etiky, a nikoli politicky. Pokud hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem teď změní názor a přestane blokovat projednání novely trestního zákoníku, jsme ochotni tam zapracovat některé připomínky, aby novela byla přijatelná pro více poslanců.


Nemyslíte si, že premiérovi hlavně vadí, že politické body za vyřešení problému s týráním zvířat by mohl mít i někdo jiný ne než jeho hnutí? 
I když je to pro pana premiéra spíše otázka politická, my chceme, aby ta novela byla co nejdříve přijata. A jsme připraveni se i s hnutím ANO bavit o tom, jak tu novelu upravit.


Premiér mluví také o veterinárním zákonu.
Nic nebrání, aby vedle trestního zákoníku, který už je ve Sněmovně, ministerstvo zemědělství projednávalo novelu jiného zákona – toho veterinárního. Ale z toho, co jsem vyčetl, se obávám, že se do Parlamentu dostane nejdříve někdy před létem. Veterinární novela má podle mě oproti naší novele trestního zákoníku minimálně půlroční zpoždění.

Zdroj: Blesk, 7. 2. 2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme