Pospíšil: Netrvám na primátorovi, nechci ohrozit koalici

25. 10. 2018

Předseda TOP 09 a lídr Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) Jiří Pospíšil netrvá na postu primátora. Důvod je, aby neohrozil vznik koalice s Piráty a Prahou Sobě (PS). V případě, že by ve čtvrtek večer na koaličním jednání Piráti ustoupili z požadavku na post primátora, je stále připraven se jím stát. Pospíšil to ve čtvrtek řekl novinářům na tiskové konferenci.

Piráti si pozici primátora nárokují, neboť ve volbách získali nejvyšší procento hlasů. Strany v současné době dokončují programové prohlášení a řeší personální obsazení rady.

„Jednání jasně ukazují, že buď Piráti získají post primátora, a nebo nebude tato koalice. Případná patová situace ohrožující vznik koalice by zklamala celou řadu Pražanů, kteří chtějí změnu. Pod dlouhém jednání a dlouhém rozhodování s našimi zastupiteli a v rámci naší koalice, tak aby vznikla a mohla přinést nový politický styl a novou politickou kulturu na magistrát, jsme se rozhodli, že nebudeme trvat na postu primátora. Tím neříkáme, že se vzdáváme této funkce, ale netrváme na ní,“ řekl Pospíšil.

O personálních otázkách budou strany jednat ve čtvrtek večer. Jak jednání dopadnou a zda zástupci koalice oznámí jméno nového primátora, není jasné. „Nechci, abychom se dnes rozešli s tím, že tady máme stále několik kandidátů na primátora. Předpokládám, že dnes bude jasno,“ řekl.

Pokud by byl primátorem lídr Pirátů Zdeněk Hřib, Spojené síly by měly v 11členné radě obsadit čtyři místa. Dvě z nich připadnou TOP 09 a dvě STAN. Spojené síly mají podle Pospíšila několik variant složení rady, o kterých budou vyjednávat. Konkrétní nechtěl být. Při obsazování postů v radě ale budou Spojené síly prý trvat na odbornosti jednotlivých radních.

Volby v Praze vyhrála ODS a v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha Sobě získala rovněž 13 zastupitelů a stejný počet křesel má i koalice TOP 09, STAN a KDU-ČSL. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli. Pokud se domluví koalice Pirátů, PS a Spojených sil, bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Zdroj: Lidovky.cz, 25. 10. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme