Porazí exhejtmana ředitel divadla?

Velmi napínavé bude na jihu Čech druhé kolo voleb do Senátu. Nastal tam totiž zásadní zlom. Na záda exhejtmanovi Janu Zahradníkovi (ODS) pořádně dýchá ředitel Jihočeského divadla, radní Českých Budějovic Jiří Šesták. Ten přeskočil i vícehejtmanku Ivanu Stráskou (ČSSD).

15. 10. 2012

První kolo senátních voleb v obvodu České Budějovice a Třeboň vyhrál Jan Zahradník z ODS a těsně za ním je právě Jiří Šesták, nominován uskupením TOP 09 a Starostové a nezávislí s podporou sdružení Jihočeši 2012.

Zatímco Zahradník dostal 12 357 hlasů (30,08%), jeho soupeř Jiří Šesták 9412 (22,91%) hlasů. O vítězství dnes třiašedesátiletého člena ODS nebylo od začátku sčítání pochyb. Jenže pětapadesátiletý herec, ředitel divadla a budějovický radní má výhodu, že jej mohou podpořit voliči právě třech uskupení.

Přesto Jan Zahradník věří, že úspěšnější bude on. “Chci poděkovat všem voličům, od kterých jsem dostal hlas. Každého hlasu si vážím a jsem rád, že mě voliči podpořili i v téhle poměrně těžké době. Rád bych je vyzval, aby to udělali i v druhém kole,“ uvedl Zahradník ve volebním štábu ODS v Českých Budějovicích, kde před čtyřmi lety utržil drtivou porážku tehdy jako hejtman a nejpopulárnější jihočeský politik.

Nyní bude záležet na tom, koho podpoří v druhém kole sociální demokracie, komunisté, lidovci a případně další strany a uskupení.

Propady i vzestupy i na jihu Čech

Vícehejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) propadla. Důvodem prý může být prý podle jejich stranických kolegů to, že původem je z malého jihočeského městečka Milevska a obyvatelé Budějovic ji tolik nemusí znát. A že je méně výraznou osobností, byť patří k náměstkům hejtmana, než právě Zahradník a Šesták.

Ve druhém kole se proti němu postaví ředitel Jihočeského divadla a Jiří Šesták. Pětapadesátiletý českobudějovický zastupitel dostal téměř 23 procent hlasů.

Až třetí skončila kandidátka ČSSD a náměstkyně hejtmana Ivana Stráská. Lídr sociální demokracie v Jihočeském kraji Jiří Zimola označil její třetí místo za neúspěch. "Největším handicapem bylo, že Ivana Stráská pochází z Milevska, a voliči v obvodu České Budějovice ji tolik nemuseli znát," připustil.

 

Radek Kraus

parlamentnilisty.cz, 14. 10. 2012, rubrika: Jihočeský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme