Politika Marka Ženíška baví, je to homo politicus

V čele TOP 09 je pět let, přesto ho veřejnost vlastně nezná. Řeč je o Marku Ženíškovi (35). Místopředsedovi TOP 09, který měl slovo na ministerstvu spravedlnosti i zdravotnictví, a přesto nebyl vlastně navenek moc vidět. O řadě poslanců se dá říct, že jsou politici z povolání, a Ženíšek rozhodně patří mezi ně, ačkoli v dolní parlamentní komoře sedí teprve od říjnových voleb v roce 2013. 

26. 6. 2014

Žádným nováčkem však v legislativě není, jen se rozhodl na vrchol dopracovat jinou cestou než ostatní. Zatímco většina politických špiček si čekání na křeslo ve Sněmovně a vedení strany obvykle vysedí nejdříve v křesle komunálního politika, Ženíšek měl už od začátku svého politického snažení v rukou jistou exekutivní moc. A právě ta jej přitáhla i k otci zakladateli TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a umožnila mu významnou funkci ve vedení strany.

„Politika ho baví, je to homo politicus. Ale že by to byl člověk ctižádostivý, který si jde tvrdě za svým i s ostrými lokty, tak ho nevnímám. Já ho vnímám jako umírněného člověka, je rozvážný a obezřetný. Nemusí být v první řadě,“ posuzuje Ženíška europoslanec Jiří Pospíšil (nez., dříve ODS). Popis na Ženíška sedí. Drobný muž působí nenápadně, hovoří s rozmyslem a rozhodně není z těch, kteří by byli všude vidět a slyšet. Přesto nebo možná právě proto jeho slova váhu v TOP 09 mají.

Ženíšek: Jsem oukej jako málokdo

Díky svému zaměření na zahraniční politiku má velmi blízko k předsedovi Karlu Schwarzenbergovi, svým vyjednávacím schopnostem zase vděčí za dobré vztahy ke Kalouskovi. „Být v obou případech oukej, má v TOP 09 málokdo. Nevím, čím jsem si to zasloužil. Ostatní to nemají, buď jsou prominenti jedné, nebo druhé strany,“ přiznal Právu Ženíšek.

„Je vynikající. Vypracoval se,“ komentuje kolegu pro Právo Schwarzenberg. S Ženíškem je v kontaktu poměrně často, zodpovídá totiž za vztahy TOP 09 v rámci Evropské unie.

„Je hrozně pracovitý. Jeho přílišná skromnost mu ale zabraňuje v tom, aby byl víc vidět,“ řekl Právu Kalousek.

„Marka Ženíška si váží v podstatě všichni ve straně. Nedopouští se žádných neférových chmatů. Jediné, co mu mohu vyčíst, je to, že je do té míry skromný, že neprodá to, co doopravdy umí a co udělal,“ dodal první místopředseda TOP 09.

Slovy chvály nešetří ani další Ženíškovi kolegové. „Přes své mládí je politicky zkušený. Za svého spolupracovníka bych si ho vybral zase hned,“ dušuje se pro Právo exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ale jak se vlastně stalo, že Ženíšek v roce 2009 krátce po třicítce zaujal matadora Kalouska natolik, že mu umožnil získat funkci ve vedení nově založené strany? „K Mirku Kalouskovi mám velmi blízko od samého začátku. Pamatuji si na jeden telefonát, kdy mi říkal, že jsem mladej a nejsem úplně blbej,“ vzpomínal Ženíšek.

Může za to Pospíšil

Jenže začátek Ženíškovy cesty vzhůru nezačal v kanceláři exministra financí, ale exministra spravedlnosti. „Marka Ženíška znám dlouhou dobu z Plzně. Jsme přátelé. Mohu si dovolit říci, že jsem stál u zrodu jeho politické kariéry, protože v době, kdy jsem byl ministrem spravedlnosti a chyběl mi náměstek za KDU-ČSL, tak jsem ho oslovil, jestli by neměl chuť do této funkce jít a být součástí mého týmu,“ řekl Právu Pospíšil.

Ženíšek tehdy prý váhal. V kapse jej ještě hřál teprve rok starý doktorát z politologie na Karlově univerzitě, doma v Plzni měl ženu a sedmiletého syna. Od roku 2003 také přednášel na Západočeské univerzitě. „Byl to pro něj obrovský skok. V té době byl jen v pozici poradce místostarosty v Plzni. Nakonec do toho šel a stal se z něj vrcholový politik díky jeho osobním kvalitám,“ vyprávěl Právu Pospíšil.

Most k topce

Čas však ukázal, že Ženíšek neprohloupil. Právě na ministerstvu spravedlnosti se totiž jeho kariéra rozjela. Z politického poradce se v roce 2009 vyšvihl do pozice náměstka a zůstal zde i po výměně šéfa resortu v době Fischerovy vlády, kdy na úřad přišla Daniela Kovářová. Ženíškových politických schopností si nemohl nevšimnout ani Kalousek. Právě v červnu 2009 za náměstkem přišel a nabídl mu, aby se stal členem přípravného výboru TOP 09. Ženíšek, který byl členem KDU-ČSL, stejně jako zbytek takřka celé rodiny, tentokrát neváhal.

„Vadilo mi, že v KDU-ČSL v Plzni se netáhlo na branku. V Plzni být voličem KDU-ČSL byla taková misie. Vadila mi ta naprostá rezignace, absence nápadů a snahy,“ vysvětlil Právu.

„Byl jsem rozhodnutý v KDUČSL skončit, ale když jsem byl osloven Kalouskem, abych se přidal do TOP 09, tak jsem si řekl: jo, to je ono,“ dodal. Na ustavujícím sněmu strany v listopadu 2009 se stal poprvé místopředsedou TOP 09. Ve volbách v roce 2010 se však do Sněmovny nedostal. Z politiky ale nezmizel a nadále působil na ministerstvu spravedlnosti, kam se vrátil jeho starý přítel Pospíšil. Na úřadu zůstal až do roku 2012, než Kalousek pochopil, že užitečnější Ženíšek bude spíše na ministerstvu zdravotnictví. Tam sice seděl v roli ministra stranický kolega Leoš Heger, jenže první místopředseda TOP 09 k němu neměl podle informací Práva zrovna velkou důvěru. „Moje přítomnost měla ministerstvo posílit politicky vůči koaličním partnerům. Že se tam objevil místopředseda strany. To byl také důvod, proč jsem se tam objevil, neměl jsem důvod odcházet ze spravedlnosti,“ vysvětluje Právu Ženíšek.

Ale Heger je o něco upřímnější. „Jeho práce na ministerstvu zdravotnictví velmi zlepšila vztahy mezi vedením úřadu a vedením TOP 09. Já si myslím, že jestli dělal něco jako přenos informací, tak to bylo jen ku prospěchu ministerstva,“ řekl Právu. A že byl Heger takhle nenápadně pod kontrolou? To mu kupodivu nevadí. „Já jsem na ministerstvo přišel jako relativně nový člen TOP 09 a bylo dobře, když bylo vedení strany o mých krocích informováno. Já neměl co skrývat, šlo jen o to, jak ty informace k vedení strany dostat,“ vysvětlil.

Mění si berany

Ženíšek Hegrovi pomohl přejít velmi těžké situace. Zdravotnictví čelilo výzvě lékařů „Děkujeme, odcházíme“ i metanolové aféře. „Zdravotnictví je nejtěžší resort. Dneska zpětně vidím, jak složitou situaci pan ministr Heger zvládl. Každý den jsme čekali, jestli bude odvolán. Ale on zůstal nejdéle sloužícím ministrem. Všechny problémy zvládl skvěle,“ vybavil si Ženíšek. I když byla doba pro celý úřad těžká, vzpomíná na ni rád. „Bylo to nejkrásnější období mého života,“ přiznal.

Ministerské ostruhy daly Ženíškovi v TOP 09 moc. Takže když se po lednovém kongresu ODS ocitl Pospíšil bez stranické opory – neboť kvůli tomu, že se nestal místopředsedou strany, občanské demokraty opustil –, mohl mu Ženíšek pomoci. „Veřejně říkám, že v době, kdy jsem odešel z ODS, tak to byl právě on, kdo mi nabídl pomocnou ruku a vymyslel plán, abych kandidoval jako nezávislý za TOP 09 do Evropského parlamentu. Kdysi jsem pomohl já jemu, nyní pomohl on mně. Náš vztah je přátelský a gentlemanský,“ řekl Pospíšil. „Vážím si ho a jsem rád, že i v politice může vzniknout přátelství,“ dodal.

Přátelství si však Ženíšek v politice utvořil víc. Jedno ho například pojí i k Petru Dohnalovi, bývalému šéfovi Vězeňské služby, kterého odvolala ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO). „Já jsem se s panem Ženíškem seznámil, když byl náměstkem pro vězeňství na ministerstvu spravedlnosti. Vždy se mi s ním spolupracovalo velmi dobře. Náš pracovní kontakt přerostl časem v přátelství,“ popsal Právu Dohnal. Oba muži navíc brzy zjistili, že mají i stejný koníček. „Chovám stejný druh ovcí. Abychom dodrželi pravidla správné plemenitby, občas si vyměníme berany,“ dodal Dohnal.

„Já na bráchu, brácha na mě“

Zatímco sám má chalupu na Jindřichohradecku, Ženíšek je věrný Plzeňskému kraji. Na chalupu, kde má kromě ovcí také králíky, jezdí nejen s manželkou Věrou a synem Matějem (12), který chodí do páté třídy, ale také s bratrem Ondřejem (37), který je kandidátem TOP 09 na primátora Plzně. I přesto, že je Marek coby mladší bratr Ondřejovým stranickým šéfem, rozbroje v rodině prý politika nedělá. „Spolupracuje se mi s ním dobře. To, co ode mě zažíval během dětství, mi teď vrací jako předseda krajské organizace,“ zasmál se Ondřej.

Pokud se prý občas oba bratři pohádají, je to vždy spíš kvůli rozdílným názorům na rodinné záležitosti. „Hádáme se, jestli porazit strom nebo posekat trávu. Já bych chtěl, aby to na našem statku vypadalo upraveně, a on zase chce, aby to vypadalo jako vesnická farma,“ dodal pro Právo perličku Ondřej Ženíšek. Domov má místopředseda TOP 09 nadále v Plzni. Drží ho tam nejen celá rodina, ale také manželka, s níž je 17 let. Syn zde navíc navštěvuje školu a kvůli svému handicapu potřebuje asistenci. Pomáhá mu jeho maminka, která tak opustila dříve dobře rozjetou kavárnu v centru města.

V rodině se však jen vystřídaly role. Když žena před lety podnikala, byl Ženíšek s miminkem na rodičovské. „Musím říci, že bych to každému chlapovi doporučil. Člověk získá k dítěti úplně jiný vztah,“ svěřil se Právu. 

Karolina Brožová

Právo, 26. 6. 2014, rubrika: Publicistika, str. 7

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme