Polčák: Vláda postavená na Okamurovi? Hazard s Českem

Za schválení referenda podpoří předseda Hnutí Úsvit Tomio Okamura jakoukoli vládu. Odpovědnost za ni ale nést nechce. Mohou si zabrat více ministerstev, argumentuje. Zbytek dohod by se podle něj vyřešil operativně. Podle místopředsedy TOP 09 Stanislava Polčáka je to ale hazardování. Vláda postavená na rozmarech Tomia Okamury, by se se zlou potázala, řekl Polčák v pořadu TV Barrandov témata Týdne.

5. 12. 2013

Vyjednávání o budoucí vládní spolupráci mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL se zrovna nejšťastněji nevyvíjí. Domluveno není ani více než po měsíci od voleb skoro nic. Dokonce se šíří spekulace, zda nakonec povede zemi tato trojice stran. Lidovce by totiž mohl snadno nahradit Okamurův Úsvit, který má stejný počet sněmovních křesel.

Zatím ale Tomia Okanutu nikdo k jednání nevyzval. "My jsme k žádným jednáním přizváni nebyli. to je otázka na ČSSD a hnutí ANO," prohlásil v debatě Témata Týdne na TV Barrandov. A opět se dušoval, že toto volební období raději přečká mimo vládní kabinet. S jeho podporou ale problém nemá. Za určitých podmínek.

Do vlády raději ne

Odpovědnost za účast ve vládě ale striktně odmítá. "My bychom zradili voliče," opakoval Okamura. "Pro ANO a ČSSD je to dobré, mohou si rozdělit více ministerstev, mohou řídit exekutivu," obhajoval Okamura, kterému prý stačí jeho podmínky. "U těch dalších oblastí bychom se nějak dohodli ad hoc," sdělil svoji představu sněmovní nováček. Za podmínky hladkého přijetí zákona o obecném referendu, na kterém okamurovci staví svůj program, vyjde vstříc komukoli. "Chceme být konstruktivní a nebudeme okopávat kotníky. Ale výměnou za obecné referendum s podmínkami, které jsou realizovatelné," opakoval v debatě Okamura.

"Do jisté míry je to hazard s Českou republikou," reagoval na Okamurova slova Stanislav Polčák z TOP 09. "Vláda, která by byla závislá na tom, jak se ad hoc domluví s panem Okamurou a nebyla by tam jasná dohoda, tak by to bylo velmi nestabilní. Vláda nemůže mít vyjednané jen některé body, ale naopak musí mít stabilní oporu po celé období," oponoval Okamurově představě. "V okamžiku, kdy by byla závislá jen na chvilkovém rozmaru pana Okamury, tak bychom se určitě se zlou potázali v horizontu několika dní," prohlásil Polčák.

Marný boj

Právě jediný šéf Hnutí Úsvit Tomio Okamura se ve středu utkal s jiným zástupcem TOP 09 Petrem Gazíkem o post místopředsedy Poslanecké sněmovny. Na požadovanou nadpoloviční většinu ale ani jeden. A to prý byla volba Gazdíka předjednaná Miroslavem Kalouskem ve všech poslaneckých klubech vyjma Úsvitu. Svorně tak nehlasovali evidentně všichni poslanci ANO, ale i sociálních demokratů.

Někteří tuto nejednotu, byť v tajné volbě, považovali za neschopnost partají se sjednotit. Stanislav Polčák to ale vnímá jako součást rozkolu mezi sociálními demokraty. "Pan předseda Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dušoval, že drtivá většina poslanců ČSSD hlasovala pro tento náš návrh, tedy pro pana Gazdíka," připomněl Polčák. "Já si myslím, že tomu tak není. Ač se třeba ústy pana Hamáčka dušují, že oni to nebyli, tak si myslím, že doznívá anebo naopak ještě stále sílí souboj těch dvou frakcí," prohlásil v debatě. "Jsem přesvědčen, že jedna z těch frakcí, konkrétně haškovci, chce ukázat panu Sobotkovi, že netřeba na ně zapomínat," myslí si poslanec.

Tomio Okamura prý sám o podporu u sněmovních kolegů nehledal. Naopak byl ziskem 75 hlasů v druhém kole mile zaskočen. Svoji kandidaturu vnímá jako boj proti Miroslavu Kalouskovi. "My plníme volební sliby a my chceme zabránit Miroslavu Kalouskovi a TOP 09 a jejích zástupců zpátky do vedení země a do nejvyšších ústavních funkcí," vysvětloval svoje ucházení se o post sněmovního místopředsedy. "Strany, které před volbami o Miroslavu Kalouskovi říkali, že je to ten největší gauner a málem kriminálník a na to získali voličské hlasy a své body, tak teď vidíme, že když dojde na hlasování o podpoře Miroslava Kalouska a jeho lidí, tak vlastně se nedokážou vyjádřit, jestli jsou proti Miroslavu Kalouskovi a jeho lidem nebo ne," rýpl si do levicových stran poslanec.

Vendula Kalhausová

tyden.cz, 5.  12. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme