Polčák: Pozastavme Rusku členská práva v Radě Evropy

Poslanec Stanislav Polčák a poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09 a STAN) se připojili ke skupině evropských poslanců, kteří navrhují pozastavit Rusku jeho práva vyplývající ze členství v Radě Evropy.

26. 3. 2014

„Je zcela v rozporu se základními principy Rady Evropy, pokud jeden její člen napadne jiný členský stát a poruší jeho územní celistvost. Tento útok a porušení celé řady norem mezinárodního práva musí mít zásadní důsledky,“ prohlásil v úterý Polčák. „Navrhujeme ihned zbavit Ruskou federaci hlasovacích práv v Radě Evropy,“ dodal.

O návrhu usnesení, které s takovýmto pozastavením práv počítá, se bude hlasovat 8. dubna ve Štrasburku. V pátek návrh podpořilo přes 50 poslanců napříč Evropou.

Polčákův postoj podpořil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Připomněl, že když bylo před lety Rusko přijato do Rady Evropy, všichni doufali, že se vyvíjí směrem k demokracii. Bohužel tomu tak podle něj nebylo. „Pokusy zavést opravdovou demokracii byly pozastaveny,“ prohlásil a upozornil, že Rusko místo toho anektovalo území jiného státu. „Je mi to velice líto, ale musí se to odrazit také v Radě Evropy,“ dodal.

Václav Lang

novinky.cz, 25. 3. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme