Polčák: Kalousek? Vyšel mu nejlepší rozpočet v historii

30. 6. 2011

V Hyde Parku na ČT se místo názorů konkrétního politika hodnotila vláda jako taková. Získala ale jen 13 procent hlasů pro, zatímco 87 procent diváků hlasovalo proti ní a jejím krokům Protože představitelé z K9 odmítli účast v pořadu, kde měli hovořit o schválení dodatku ke koaliční smlouvě, který si vynutily Věci veřejné, na otázky odpovídal poslanec ze strany Starostové a nezávislí a člen poslaneckého klubu TOP 09 Stanislav Polčák.

Jeho strana je známá například tím, že požadovala audit financí Věcí veřejných. Nyní VV zůstávají ve vládě, Starostové se ale kvůli auditu už neozývají. Polčák říká, že vysvětlení financování strany, hlavně ohledně peněz od Michala Babáka, nadále chce. Nedává straně ale žádná ultimáta a věří, že VV své finance ještě vysvětlí.

Podobně se vyjádřil i ke kauze ProMoPro. Případně odvolání ministra obrany Alexandra Vondry nechává na premiérovi Petru Nečasovi, který s tím příliš nespěchá. Polčák by prý zasáhl, pouze kdyby bylo na Vondru vyhlášeno trestní stíhání. Do té doby prý nejde o trestní, ale jen politickou odpovědnost.

„Přál bych si, aby Věci veřejné zmoudřely. Aby si uvědomily koaliční odpovědnost a že vláda se potýká s nedůvěrou i kvůli jejich skandálům," varuje Polčák. Jinak své koaliční partnery ale nekritizoval.

Ministra financí Miroslava Kalouska naopak pochválil a zhodnotil jako nejlepšího člověka na tomto postu po revoluci. "Panu ministrovi financí vyšlo několik rozpočtů, zrovna ten z roku 2008 vyšel nejlépe v historii," pochválil Kalouska Polčák.

Zdali se jeho současné škrty vydaří, to chce nechat až na uzavření druhého kvartálu, kdy budou jasnější i vybrané peníze na daních.

Jsme na cestě do Řecka

„My neděláme nic, než že plníme mandát, který jsme dostali od voličů," reagoval Polčák na dotaz, co by dělal, kdyby lidé vyšli do ulic a požadovali předčasné volby. Na demonstraci mají právo, tvrdí. Ale také varuje, že pokud nebudou naplněny úsporné reformy, budeme „na cestě do Řecka". Jako viníka uvedl celkovou finanční politiku za posledních 20 let.

To, že lidé nechtějí reformy, je podle Polčáka jen momentální stav mysli. „Věřím tomu, že za tři roky budou takové průzkumy vypadat jinak," reagoval na některé průzkumy agentury STEM, podle níž je například důvěra Poslanecké sněmovny na rekordním minimu.

parlamentnilisty, 30. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme