Polčák: ČSSD by si měla zamést před vlastním prahem

Rozdávání trafik není problémem současné pravicové vlády, řekl Stanislav Polčák (TOP 09) v Hyde Parku ČT24. "To, co se děje na úrovni krajů je úplné eldorádo, a ty ovládají sociální demokrati," dodal. TOP 09 odmítá úřednickou vládu a chce Občanským demokratům poskytnout týdenní prostor pro výběr nového premiéra, ovšem "nemůže to být člověk vytažený jako králík z klobouku," dodal Polčák.

19. 6. 2013

Tato vláda není podle 1. místopředsedy STAN Stanislava Polčáka o nic lepší ani horší, než běžná populace. "Nemám pocit, že by tato vláda kradla, nebo že by parlament vypadal nějak jinak, než jaký je průřez společnosti," řekl Polčák v Hyde Parku ČT24. K současné kauze se zatím příliš vyjadřovat nechtěl. 

"Chápu, že jsou občané podezřívaví, ale faktem je, že policie šetří řadu kauz - a mnohé nedošetřila. Rád si počkám na reálné výsledky policie, které jsme zatím neviděli," řekl. Jako příklad uvedl soudní proces s poslanci Bártou a Škárkou, které sněmovna vydala ke trestnímu stíhání - oba byli nakonec veškerých obvinění zbaveni. "Všude jinde jsme v jakémsi polostadiu," dodal k probíhajícím kauzám.   

Polčák: Veřejné funkce jsou stranám k dispozici 

Polčák nevidí ani přílišný problém v trafikantech. "Veřejné funkce jsou k dispozici a politická strana získává na základě voleb právo podílet se na jejich obsazení. Nepovažuji to za trestné. Funkci může dostat někdo, kdo se neshodne se stranou, ale se svými zkušenosti může působit na jiné úrovni," popsal běžnou praxi. "Korupce by to byla, kdyby k tomu byly přidány ještě peníze," myslí si a odmítá, že by se problém týkal pouze současné pravicové vlády.

Polčák: Sociální demokracie by si měla zamést před vlastním prahem

"Sociální demokracie by si měla zamést před vlastním prahem," připomněl Polčák například vyslání Vladimíra Špidly do Evropské komise, "kam byl bývalý premiér ze dne na den poslán místo Pavla Teličky."

"To co se děje na úrovni krajů, to je úplné eldorádo, a ty ovládají sociální demokrati. Tam se dosazují na veřejné pozice lidé, kteří neuspěli ve vnitrostranických volbách, nebo nebyli vzati do rady, nebo se stali nepohodlnými. To znamená, různí komunističtí funkcionáři jsou dáváni na jiné funkce a podobně." 

Jak bude TOP 09 postupovat dál, Polčák neuvedl. Již dříve strana prohlásila, že pokud se do několika dnů nepodaří sestavit novou vládní koalici, bude hlasovat pro předčasné volby. S úřednickou vládou nesouhlasí. "TOP 09 je rozhodná strana, ale ne ukvapená. Chceme najít nejjednodušší řešení. Já osobně na své funkci nelpím, už jsem avizoval, že do dalších voleb kandidovat nebudu. Ale nejsem zastánce toho, že když premiér podá demisi, musí padat automaticky vláda," řekl Polčák.

Polčák: Premiérem nemůže být člověk vytažený jako králík z klobouku

TOP 09 chce dát ODS čas na rozmyšlenou. "Hraniční doba je v horizontu jednoho týdne. Chceme koaličnímu partnerovi dát prostor, nechceme ho tlačit ke zdi. Rádi bychom přivítali osobu, která budí všeobecný respekt a má zkušenosti. Nemůže to být člověk vytažený jako králík z klobouku," dodal Polčák.

ama

ceskatelevize.cz, 19. 6. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme