Plíšek: Opožděná elektronizace? Bez viny není ani odborná veřejnost

Na brněnské konferenci eHealth Days, která byla přidružena k festivalu Medical Fair a uskutečnila se ve dnech 14. a 15. května, prezentoval zástupce ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek vizi ministerstva ohledně české elektronizace. Co se tedy nyní bude dít?

15. 5. 2013

Martin Plíšek, náměstek ministerstva zdravotnictví pro legislativu, započal svou řeč na eHealth Days 2013 apelem na všechny zúčastněné. Dle jeho názoru, a tedy i obecného názoru ministerstva, totiž není opožděná elektronizace v ČR a její současný stav pouze vinou politiků, nýbrž vlastně celé společnosti. Na poli zdravotnictví totiž dle jeho slov existují přece i další subjekty, jako třeba zdravotní pojišťovny, nemocnice, obce či města, zejména pak odborná veřejnost. Právě odborná veřejnost není příliš nakloněna elektronizace a jejímu zavedení do praxe," zmiňoval Plíšek.

Jako příklad toho, jak to v České republice funguje, a zároveň i na omluvu zdravotnického resortu a jeho počínání, uvedl případ elektronické preskripce. „Prostřednictvím nového zákona o léčivech se povedlo zavést povinně elektronické recepty, tedy zprostředkovat e-preskripci. I když existovala velmi dlouhá doba pro přípravu všech subjektů a systémů, a nadále ještě existuje, strhlo rozhodnutí velmi silnou diskuzi o rizicích. Už nyní se tvrdí, že v republice bude velký počet lékařů, kteří nebudou moci elektronickou preskripci praktikovat," řekl Plíšek.

Podle Plíškových slov ukázaly pilotní zdravotnické projekty nutnost a potřebu povinnosti jednotlivých kroků. Většina ministerstvem identifikovaných rizik nyní nepramení z technické složitosti projektu, jakkoliv je vysoká. Rizikem je spíše kontext společenský, politický a organizační. Mezi nejvýznamnější problémy patří nízká motivace jednotlivých skupin podílet se na realizaci plánovaných změn, také možná nedůvěra v projekt jako takový, tedy obecný princip elektronického zdravotnictví a například hrozbu zneužití informací. Náměstek Plíšek také uvedl, že oním odborným dialogem, po kterém jako intenzivně potřebném tolik společnost volala, byla právě veřejná soutěž o návrh hospodárného a funkčního zdravotnictví, která se uskutečnila na podzim předchozího roku.

K současnému stavu podotkl zástupce ministerstva pouze to, že jsou to kroky překračující horizont volebního období. „Věříme, že na veškerou naši snahu naváže iniciativa další a bude pokračovat i v roce 2014," reagoval na současné problémy ministerstva s Evropskými fondy a jejich financemi. Plán ministerstva na proměnu elektronického zdravotnictví se asi odloží.

red

ezdrav.cz, 15. 5. 2013, rubrika: Články týdne

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme