Pekarová Adamová, štika z TOP 09

Jako malá si proti vůli rodičů prosadila gymnázium. Nyní se stala šéfkou parlamentní strany, která se podle průzkumů pohybuje na hranici volitelnosti. Markéta Pekarová Adamová přesto věří, že se TOP 09 stane součástí volební koalice, která může vyhrát příští volby.

29. 11. 2019

"Markéto, blahopřeju. I když to asi teď nebudeš mít jednoduché,“ zastavuje Markétu Pekarovou Adamovou dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. Je úterý a nově zvolená předsedkyně TOP 09 se právě zastavuje ve sněmovních Aktech. Prostorách, které mohou poslanci využít k tomu, aby se mimo dohled novinářů a kamer rychle poradili, zastavili na kafe nebo cigaretu. A zároveň v případě potřeby stihli během pár vteřin doběhnout na hlasování.

Tmavovlasá politička, která před lety v rámci volební kampaně proběhla všechny městské části v Praze, do zakouřeného foyeru, kde mluví s HN, příliš často nechodí. Její přítomnost budí u kolegů poslanců zájem – je tu poprvé od nedělního sněmu, na kterém ji spolustraníci zvolili do nejvyšší pozice v TOP 09. I proto jí každou chvíli někdo potřese rukou. Ale také varuje. Jako Benda, který už ví, že si to Pekarová Adamová u ODS zavařila. „Po větách na sněmu o tom, že chce brzké přijetí eura, to vyjednávání o koalici s námi bude těžké. Euro je věc, kterou vnímáme dost citlivě,“ líčí rozpoložení ve své straně Benda. „Teď se budeme bavit o koalicích do krajů na příští rok, tam se euro neřeší,“ nenechává se rozhodit Pekarová Adamová. Je jí však jasné, že Benda nemluví do větru. Opět bude muset ukázat, že se dovede prosadit.

Od mládí doprava

Poprvé si prosadila svou, když se v páté třídě navzdory přání rodičů rozhodla pro svitavské gymnázium. „Naši se živili manuálně a chtěli, abych se stejně jako oni vyučila,“ říká dcera švadleny a řezníka. „Ale přestože jsem pocházela z dělnických poměrů, rodiče nám taky vždycky vštěpovali, že se každý máme o sebe postarat sám. Asi i proto jsem od nějakých čtrnácti, kdy jsem začala víc sledovat politiku, byla orientovaná doprava,“ mluví o svých politických preferencích, které hodně ovlivnilo i to, že byla členem Klubu mladých Evropanů. Ostatně maturovala v roce 2004, kdy Česko vstupovalo do Evropské unie. S první brigádou v patnácti si však přece jen od rodičů ještě pomoct nechala.

„Tatínek mi dohodil práci na jatkách. Balila jsem zbourané maso a byla to docela dřina. Vstávala jsem ve čtyři hodiny,“ vzpomíná na práci, po které se prý na několik let stala vegetariánkou. Hned po maturitě odešla studovat do Prahy, kde první rok pracovala na plný úvazek na infolince v T-Mobilu a pak se přes několik dalších pozic dostala až k oboru, který mezitím vystudovala. „Bylo pro mě důležité vybrat si obor, u kterého budu moci pracovat. Medicínu bych asi studovat nemohla,“ vysvětluje volbu studia andragogiky a personálního řízení na Univerzitě Karlově. Byť později ještě na ČVUT vystudovala ekonomii a management v průmyslu, pro její začátky v politice se jí až nečekaně hodila právě personalistika.

Do TOP 09 vstoupila krátce po jejím vzniku. Přijímal ji pozdější pražský primátor Tomáš Hudeček, který byl tehdy pár týdnů šéfem stranické buňky na Praze 8. Protože potřeboval pomoci s prověřováním zájemců o členství, využil její praxe. Vedla tak pohovory s budoucími straníky. „Díky tomu mě každý znal. A když se pak volila kandidátka do komunálních voleb, dali mě na docela vysoké, třetí místo. Uspěli jsme, kolegové dohodli koalici. Pak zase hledali někoho, kdo by byl ochoten dělat radního pro sociální oblast a drogovou prevenci. Vzdát se kvůli tomu třeba nějaké manažerské pozice. Tak opět přišli za mnou,“ vzpomíná, jak začala její politická kariéra.

TOP 09 tehdy byla na radnici s další pravicovou stranou, ODS. Do té ji ale prý vstoupit nikdy nelákalo. „Nikdy jsem nebyla příznivkyní pana Klause a vadilo mi, čím je strana zatížená z minulosti,“ říká Pekarová Adamová. Do TOP 09 ji přivedlo naštvání na ČSSD a jejího tehdejšího šéfa Jiřího Paroubka. „Štval mě Paroubkův styl politiky. Arogance a populismus. Vyvrcholilo to tím, když nechal svrhnout vládu v době českého předsednictví Evropské unii. Ale už dřív to byly záležitosti jako zásah proti účastníkům CzechTeku,“ popisuje.

Hned po nástupu do funkce radní za TOP 09 musela řešit zamoření jedné ze základních škol azbestem. U nového webu městské části, který se stal díky jejímu úsilí přístupný i pro nevidomé, zase narazila na hackery. Když nechala radnice hlasovat občany o nové podobě Elsnicova náměstí, na němž stojí spisovatelem Bohumilem Hrabalem proslavený Palác Svět, musela soutěž kvůli manipulaci s hlasy zrušit. Rekonstrukce se od té doby léta nepohnula. Zato kariéra mladé radní se rozběhla bleskově.

Do předčasných sněmovních voleb na podzim 2013 šla jako šestka pražské kandidátky. Právě tehdy během kampaně obíhala celou Prahu. „Dali jsme si sraz u mě na radnici a běželi jsme k sousedům do Modřan,“ vybavuje si starosta pražské Libuše Jan Koubek, který se s Pekarovou Adamovou, po boku stranických doyenů Karla Schwarzenberga nebo Františka Laudáta, dostal tehdy za TOP 09 do sněmovny.

„Posadili nás do poslední lavice. František Laudát za námi jako předseda poslaneckého klubu chodil a otcovsky se nás ptal:,Tak co, děti, vy tady v poslední lavici? Kdy už půjdete k řečnickému pultíku?‘“ vzpomíná Koubek. Z poslaneckých benjamínků se však záhy stalo významné mocenské duo TOP 09. Koubek měl rychlejší nástup, v roce 2014 se po rozkolu mezi Hudečkem a Jiřím Vávrou stal šéfem pražské TOP 09. Když ale o rok později na celostátním sněmu Praha nominovala svého kandidáta do nejužšího vedení strany, už nechal Koubek místo sebe jít vpřed Pekarovou Adamovou. „Potřebovali jsme do toho pustit nějakou štiku a Markéta byla od začátku lepší než já,“ vysvětluje Koubek.

Liberálové proti konzervativcům

Přesně před čtyřmi lety, 29. listopadu 2015, Pekarová Adamová poprvé zasedla v nejužším vedení TOP 09. S novou pozicí také osobně okusila střet názorových proudů, který stranu provází dodnes. Místopředsedkyní TOP 09 totiž byla spolu s ní zvolená i tehdejší poslankyně TOP 09, dnes nestranická senátorka Jitka Chalánková. Mezi oběma ženami to začalo jiskřit. Chalánkovou jakožto dlouholetou političku KDU-ČSL přivedl do TOP 09 Miroslav Kalousek a svěřil jí pozici odborné mluvčí strany pro sociální politiku. Na tutéž oblast se ale specializovala i Pekarová Adamová, která za sebou kromě pozice radní měla i pár několikatýdenních dobrovolných prací v dětských domovech v Arménii nebo Maroku.

Chalánková, původně dětská lékařka, dávala najevo, že s liberálními názory mladší kolegyně se jí nežije snadno. „Byla to otázka hodnot,“ říká po letech. „Konzervativní strana podle mě nemůže schvalovat sňatky homosexuálů, adopci dětí homosexuálními páry a podobné věci. Lidi v TOP 09 jsem upozorňovala, že se máme zabývat tématy, jako je migrace a bezpečnost občanů. Nechtěli na to slyšet. Ale jsem věřící a necítím vůči nikomu žádnou zášť, oni si vybrali svou cestu a já tu mou.“

Sama Pekarová Adamová tvrdí, že se to v ní bije. Na jednu stranu podporuje sňatky homosexuálů. Na druhou se hlásí k tomu, že je věřící. A mnohé spolustraníky překvapila, když se v 31 letech nechala pokřtít. „Moji rodiče jsou ateisté, takže k náboženství jsem se dostala až v Praze. Nejdřív spíš jen abych si rozšířila obzory. Postupně jsem ale došla k tomu, že se chci nechat pokřtít. A protože můj muž je křtěný katolík a chtěli jsme se vzít v kostele, už nemělo smysl to oddalovat,“ vysvětluje žena, která po svatbě před svoje rodné příjmení přijala i manželovo.

Tou dobou už byla výraznou tváří strany. Po volbách na podzim 2017, v nichž TOP 09 jen těsně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, se odcházející předseda Kalousek dokonce vyjádřil, že by vedení strany měla převzít ona. Jakou roli v tom sehrál fakt, že si nepřál, aby se předsedou stal Jiří Pospíšil, o němž tvrdil, že je zatížený minulostí v ODS, Pekarová Adamová nechtěla spekulovat. Ani to však nebylo podstatné, předsednický post tehdy ještě odmítla.
Na stranickém sněmu, který se konal hned měsíc po volbách, tak byl předsedou zvolen Pospíšil. Pekarová Adamová přece jen povýšila, stala se první místopředsedkyní strany. Na pozici vystřídala Marka Ženíška, který byl zvolen řadovým místopředsedou. Ale ač byl ve straně řazen ke konzervativcům a „kalouskovcům“, jeho vztahy s Kalouskem ochladly poté, co do čela strany podporoval Pospíšila. A další konzervativní tvář TOP 09, Jitka Chalánková, na stejném sněmu stranu opustila. 

Dva roky nato je ve vedení TOP 09 zase skoro všechno jinak. Delegáti na sněmu, který se konal minulý víkend, poslali z nejužšího vedení pryč Pospíšila i Ženíška. Prvním místopředsedou strany zvolili jičínského senátora Tomáše Czernina. Muže, který si věřil i na post předsedy a měl vlivného spojence v Kalouskovi. Ten Czernina podporoval, navzdory kandidatuře jeho dřívější favoritky Pekarové Adamové. Už ale nic nezměnil na tom, že Pekarová Adamová v souboji o předsednický post uspěla. Nepočítáme-li krátkou éru Karolíny Peake v Lidem vzniklých na troskách části Věcí veřejných, je první předsedkyní české parlamentní strany od července 2002, kdy svoje roční působení v čele Unie svobody uzavírala Hana Marvanová.

„Paní Pekarová Adamová věděla, do čeho jde, dělá politiku už dlouho. Žena v čele parlamentní strany je u nás natolik neobvyklá, že to naopak může být výhoda. Bude na ni upřená pozornost, kterou může zužitkovat,“ uvažuje Marvanová, dnes radní na pražském magistrátu za STAN. Přiznává však, že ženy to v české politice obecně snadné nemají. Byť jich je na kandidátkách stran dost, jen málo se jich dostane nahoru. „Politika je neustálý souboj o mocenské pozice, který spoustě žen nemusí vyhovovat. Použila bych jeden aforismus. Spousta mužů říká: Mělo by být víc žen v politice. Ale ne ta moje. Zjistí totiž, že jim třeba nevyhovuje, když najednou nemají uvařenou teplou večeři nebo nemají doma vypráno a naklizeno, protože jejich žena musí na schůzi,“ dodává žena, která z té nejvyšší politiky odešla v roce 2003 po narození syna.

Právě kvůli touze založit rodinu se do nejvyšší stranické funkce dlouho nechtělo ani Pekarové Adamové. Výzvy spolustraníků odmítala ještě v polovině letošního roku, názor změnila až v srpnu. „Mluvila jsem během léta s velkou částí naší členské základny a opravdu velmi na mě naléhali. Ale taky mi dávali najevo, že mi pomůžou. A podpořil mě i manžel,“ vysvětluje, co ji přesvědčilo ke změně postoje. Teď je podle svých slov připravená vést stranu do sněmovních voleb v roce 2021 i v případě, že by se svým mužem, který pracuje v IT, čekali narození potomka.

Dost možná by jí to bylo inspirací i pro oblast, v níž se politicky profiluje: slaďování profesního a rodinného života. „Bohužel z opozice se toho daří prosadit méně, než bych si přála. Vláda se zaštiťuje tím, že i ona chce řešit zkrácené úvazky. Ale když za opozici něco navrhneme, tak to zablokuje,“ stěžuje si Pekarová Adamová. „Jedna věc se nám však přesto podařila. Když se v minulém volebním období řešily změny v rodičovském příspěvku, moje původní novela byla ve velké míře přijata i vládou.“ A ve vládě by se taky ráda viděla. „Viděla jsem titulek, v němž o sobě vyhlašuji, že chci být budoucí premiérka. To bylo trochu přehnané, stojím nohama na zemi. Ale v koalici věřím, že máme šanci vládu sestavit,“ říká o možné spolupráci s ODS, KDU-ČSL a STAN. Nejdřív se ovšem musí dohodnout. Což bude, například v případě ODS u otázky přijetí eura, jak ji kolegiálně upozornil Benda, ještě běh na dlouhou trať.

Zdroj: Hospodářské noviny, Ondřej Leinert, 29. 11. 2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme